Відмова МВФ у новому транші: чим це загрожує та в чому найбільша проблема України

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Суттєво на економічну ситуацію відсутність кредиту не вплине. Для цього є декілька передумов. Україна вийшла на ринок євробондів, що дозволило скоротити більш ніж на 1,5 мільярда виплати 2019 року. Крім того, ми отримали кошти, які є так званим «новим боргом». Хоча це й борг, зате ці кошти підуть на зовнішні виплати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фінансовий аналітик, економіст Олексій Блінов, оцінюючи ймовірну відмову МВФ надавати транш Україні.

«Золотовалютних резервів, кошти, накопичених у НБУ, достатньо для того, щоб поточно розраховуватися з МВФ. Тому що за лінією МВФ виплати йдуть саме за рахунок золотовалютних резервів. Навряд чи кредит вплине прямо на ситуацію, але цієї осені певні коливання будуть в основному з курсом», – констатував економіст.

За його словами, незважаючи на певне укріплення гривні, це тимчасово.

Глобально нікуди не зникають ті фактори, які призводять до етапів девальвації. Буквально за тиждень-два вже може бути новий виток із курсом.

«Україна в четвертому кварталі активно витрачатиме кошти. Зараз накопичено понад 50 мільярдів гривень на рахунках Казначейства. По-перше, в нас відбувається осучаснення пенсій. По-друге, традиційно через платіжний баланс, торговий дефіцит відбуваються хвилі імпорту. Тому обмінний курс знецінюватиметься», – пояснив економіст.

На його думку, третя можлива причина – психологічна. Вона має місце, але не на головній позиції.

«Психологія не відіграє основну роль. Наприклад, якщо згадати початок 2014 року, Майдан, то в лютому-січні курс хоч і просів, але це не було критично. Тобто говорити, що це відповідало масштабності політичних подій у країні, не доводиться. Тому курс – це відобаження економічної ситуації. Відповідно, психологічно на інвесторів рішення МВФ матиме якийсь вплив, але не критичний», – додав Блінов.

«Кошти на виплату боргів Україна має. Обмінний курс девальвуватиме, але не завалиться. Девальвація була б у будь-якому разі, безвідносно до МВФ. Навіть якби МВФ надав кредит, це суттєво не змінило б динаміку. На кінець року країна вийде на 28-29 гривень за долар», – уточнив він.

Україна не має великих проблем, окрім однієї, але вона реформаторська, зазначив аналітик.

«Найбільша проблема для нас – реформаторський порядок денний. Це те, що Україна декларує перед МВФ, суспільством, бізнесом, а потім відмовляється та коригує систему, підлаштовуючись під політичний цикл. Коли ми входимо у виборчий цикл, починаються просто обіцянки», – резюмував Андрій Блінов.

Як повідомляється, уряд не зміг домовитися з кредиторами щодо ціни на газ для населення. МВФ наполягає на коригуванні тарифів. Українська влада поки не дала згоди на такі заходи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: