Українців закликали відмовитися від спалення опалого листя

Читать на русском
У Міністерстві екології наполегливо просять не спалювати опале листя і стерню, а компостувати відходи.

У Міністерстві екології настійно просять не спалювати опале листя і стерню, компостувати відходи.

Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак повідомляється на офіційному сайті Міністерства екології та природних ресурсів, пише «Слово і Діло».

«Зараз в Україні завершується сезон збору врожаю, і відповідно всі масово спалюють опале листя, бадилля і траву, забуваючи при цьому, що дим завдає шкоди не тільки навколишньому середовищу, а й особистому здоров'ю», - нагадав Семерак.

При цьому він навів за приклад інші країни.

«У західних країнах такого зараз уже не побачиш, хоча ті ж городні відходи можна скомпостувати, як це зазвичай по-хазяйськи практикують в інших країнах. Це той рівень екокультури, до якого ми маємо прагнути», - підкреслив міністр.

У прес-службі Мінекології нагадали, що відповідальність за випалювання стерні, пасовищ, рослинності чи її залишків і опалого листя передбачена за ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Як працює на посаді голова Мінекології Остап Семерак?Аналітики «Слова і Діла» відстежили, як виконує свої обіцянки керівник Міністерства екології та природних ресурсів Остап Семерак.

За таке правопорушення передбачено від 170 до 340 грн штрафу для громадян і від 850 до 1190 грн для посадових осіб, а в межах територій і об'єктів природно-заповідного фонду - від 340 до 680 грн для громадян і від 1190 до 1700 грн для посадових осіб.

За порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачена відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від 85 до 255 грн і на посадових осіб від 255 до 850 грн, а якщо такі дії призвели до виникнення лісової пожежі чи поширення її на значній площі, то від 255 до 850 грн - на громадян, і від 595 до 1020 грн - на посадових осіб.

Окрім того, за знищення чи пошкодження об'єктів рослинного світу порушник може підпасти під кримінальну відповідальність.

Нагадаємо, МОЗ прогнозує зростання захворюваності на грип.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: