Мітинг Саакашвілі в Києві: чи буде нове об'єднання сил

Читать на русском
Катерина Одарченкополіттехнолог

Рейтинг Саакашвілі з потенційних 14% зараз впав приблизно до 3%. Звичайно, слід розуміти, як саме рахувати – або тих, хто вже визначився, або від загальної кількості виборців. Але суті це не змінює – підтримка вже однозначно не та, що була раніше.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла засновниця компанії SIC Group Ukrainе, політтехнолог Катерина Одарченко, оцінюючи мітинг під ВР за участю Міхеіла Саакашвілі та його прихильників.

«Протести покликані спробувати створити об’єднану політичну силу. Коаліція з тим самим Гриценком, який має близько 4% підтримки, «Демальянсом» чи іншими проектами дає сподівання, що перспектив у руху Саакашвілі буде більше, а отже, він зможе залучити більше коштів. тому що велику політику без грошей робити важко», – констатувала політтехнолог.

На її переконання, Саакашвілі зараз веде подвійну гру.

«Спочатку була партія «Хвиля» з Чумаком. Згоди між собою вони не дійшли, після чого був створений «Рух нових сил». Це ознака того, що Саакашвілі не витримує лідерів біля себе», – нагадала експерт.

Міхеіл Саакашвілі не терпить інших лідерів біля себе, тому є великі сумніви, що сьогоднішня акція стане кроком до створення великого системного об’єднання.

«У Грузії вдалося, тому що поряд були не лише пасіонарні лідери, а й професійна команда політичних менеджерів. В Україні такої команди політичних менеджерів немає. Частина людей, які працювали в штабі «Руху нових сил», зараз перейшли до інших політичних проектів – до роботи з Найємом, Лещенком, Заліщук та іншими», – додала Одарченко.

Політтехнолог переконана, що якби якесь об’єднання могло відбутися, то це сталося б давно.

«Вже почали б якусь фонову кампанію, на кшталт тієї, що зараз проводить Тарута. Наскільки це ефективно з точки зору рейтингу, поки сказати складно, але інфраструктурні розмови вже ведуться й це має сенс. Розмови про протест – це просто інформаційний привід на тиждень. Але з приводу системності побудови партійної структури якогось об’єднання є великі сумніви», – резюмувала Катерина Одарченко.

Нагадаємо, до мітингу Саакашвілі долучилися «Рух нових сил», «Батьківщина», «Самопоміч», «Громадянська позиція», 5.10, «Демальянс», невелика кількість прихильників «Свободи» та «Національного корпусу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: