У Мадриді розробляють план дій на випадок підтвердження Каталонією незалежності

Читать на русском
В Іспанії робоча група розробляє комплекс заходів на випадок, якщо Каталонія все ж вирішить підтвердити незалежність.

Влада Іспанії робоча група з юристів, політиків і співробітників спецслужб розробляє план дій на випадок, якщо Каталонія вирішить підтвердити свою незалежність.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

За інформацією джерел іспанського видання «Паїс», група з політиків, юристів і працівників спецслужб країни працює над планом реалізації статті 155 Конституції Іспанії, яка передбачає, що якщо автономне співтовариство порушує закони країни, то з дозволу абсолютної більшості членів Сенату влада може вжити заходів, щоб домогтися примусового виконання законів. При цьому в іспанській Конституції не визначено, які саме заходи можуть вживатися для вирішення такої проблеми.

Першим кроком має стати заміна керівників силових відомств Каталонії. Свої посади можуть втратити радник із питань внутрішніх справ Жоакім Форн, глава каталонської поліції Хосеп Луїс Траперо та директор каталонської служби цивільної оборони Жоан Делорт.

Видання зазначає, що командування поліцією в такій ситуації може виявитися складним завданням через те, що частина каталонських поліцейських підтримують ідею незалежності від Іспанії.

На випадок, якщо місцева поліція не зможе впоратися з охороною порядку в містах регіону, на місце стягнуть близько 6 тисяч співробітників національної поліції Іспанії.

Нагадаємо, 16 жовтня глава Каталонії Карлес Пучдемон запропонував прем'єр-міністру Іспанії Маріано Рахою зустрітися протягом двох місяців і обговорити ситуацію в регіоні.

17 жовтня Іспанія зажадала від Пучдемона до четверга, 19 жовтня, роз'яснень, чи був факт оголошення незалежності Каталонії минулого тижня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: