Незалежність Каталонії: що змусило владу передумати й поки не відокремлюватися від Іспанії

Читать на русском
Марія Золкінаполітичний аналітик

Для багатьох такий крок виглядатиме як крок назад з боку Каталонії. Пучдемону та його табору потрібно було виправдати очікування своєї аудиторії.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила політичний аналітик Марія Золкіна, аналізуючи рішення влади Каталонії підписати «Декларацію про Незалежність», але не впроваджувати її до завершення мирних переговорів із Мадридом.

«Нехай навіть за допомогою не зовсім законного референдуму, але Каталонія була найбільш близькою саме зараз до проголошення незалежності. На цій хвилі потрібно було виправдати очікування частини каталонського суспільства, яке зараз розділене практично навпіл. Прихильників сепаратистських сценаріїв стало більше. Частина суспільства реагуватиме спокійно, але є частина, яка чекала радикального сценарію, тому що це й обіцяли після так званого референдуму», – зазначила Золкіна.

Події в Каталонії мають російський слід – очевидецьУкраїнець, що живе в Каталонії розповів про зв'язки між місцевим референдумом про незалежність і Л/ДНР.

На її переконання, ключова проблема такого неочікуваного повороту пов’язана навіть не з відносинами з Мадридом, а з реакцією міжнародної спільноти.

«Після того, що відбулося, після жорсткої реакції поліції, Нацгвардії, хвилі обурення Барселона у вигіднішій позиції й м’яч зараз на її половині поля. Але ключовим мотивом для такої напівміри стала реакція міжнародної спільноти, яка абсолютно не погоджувалася», – додала аналітик.

Влада Каталонії готова до радикального сценарію, але вона розраховувалая хоча б на мінімальну підтримку. Очікування були марними.

«Вони сподівалися, що буде хоча б якась підтримка у вигляді посередництва міжнародної спільноти, зокрема європейських інституцій, щоб вести розмову з Мадридом не напряму. Цієї підтримки їм не надали, а реакція ЄС була запізнілою. Вже хоча б на рівні підготовки референдуму вони могли зробити якісь заяви. Наприклад, що будуть накладені санкції на відокремлений регіон, що не буде спільного ринку чи ще чогось», – пояснила експерт.

На її думку, було б доречно, якби в ЄС до 1 жовтня оприлюднили свою чітку позицію.

«Це не було зроблено вчасно. Але все ж реакція була, й вона була несхвальною. Це завадило вдатися до більш радикального сценарію», – резюмувала Марія Золкіна.

Іспанський уряд заявив, що не визнає документ, ухвалений каталонською владою. Як відомо, король Іспанії Феліпе VI не визнав референдум про самовизначення Каталонії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: