У МінТОТ закликали світове співтовариство посилити тиск на Росію

Читать на русском
В українському міністерстві називають російський призов на військову службу в Криму порушенням норм міжнародного гуманітарного права.

У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб закликали світове співтовариство посилити тиск на Росію через проведення нею призову на військову службу в Криму і Севастополі.

Про це йдеться в заяві МінТОТ, передає «Слово і Діло».

Продайте Крим: чи готові європейські політики визнати анексію півостроваПро які процеси в європейській політиці можуть свідчити заяви президента Чехії Мілоша Земана щодо анексії Криму як «завершеної справі».

«Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України зазначає, що такі дії Російської Федерації є прямим порушенням норм міжнародного гуманітарного права, і закликає міжнародне співтовариство вжити подальші консолідованих кроків для посилення тиску на Російську Федерацію через зухвале нехтування РФ правил міжнародного співіснування», - йдеться у повідомленні.

У міністерстві додали, що організація призову жителів тимчасово окупованої території України на військову службу в російській армії прямо порушує положення Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року, статтею 51 якого передбачено заборона примушувати громадян окупованої території служити в збройних або допоміжних силах держави-окупанта. Будь-який тиск або пропаганда на користь добровільного вступу в армію також забороняється.

Як відомо, у Міністерстві оборони Росії повідомили, що в 2017 році з території Криму і Севастополя до російської армії планують призвати 2 тис. осіб. Повідомляється, що призовники з Криму повинні виконувати військовий обов'язок на кораблях і в берегових підрозділах військ Чорноморського флоту Росії. Пізніше в МЗС України зажадали від Росії скасувати призов на військову службу у Криму і Севастополі.

Відзначимо, що раніше заступник голови МінВОТ Юрій Гримчак розповів, яку військову техніку Росія почала виводити з Донбасу.

Нагадаємо, що президент Чехії запропонував Україні віддати Крим в обмін на фінансову компенсацію. Про що говорять такі висловлювання, розбирався журналіст Денис Попович.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: