Ціни на газ: в якій ситуації опинилося населення та що буде далі

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Ми постійно чуємо якісь заяви – від голови НКРЕКП, Міненерго, міністра фінансів та інших представників влади. Їхня риторика абсолютно різна. В Україні немає органу, який був би уповноваженим і професійно говорив про це.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр енергетики Олександр Гудима, оцінюючи ситуацію з вимогою МВФ щодо підвищення цін на газ та позицію Міненерго, яке запевнило, що передумов для зростання цін немає.

«Річ у тім, що в судах перебуває позивна заява про незаконність тарифів на газ для населення. Досі суди це питання навіть не розглянули. Добре, якби ми були такими «темними», але ж є фахівці, що мають внутрішні дані, що можуть визначити, якою має бути ціна на газ. У нас все втаємничено для людей. Ті, хто може зробити це всередині країни, не роблять, а інші починають звертатися до іноземців. Ми самі ускладнюємо ситуацію», – констатував Гудима.

Експерт наголосив, що ситуація на місцях для людей уже критична, й переважна більшість, наприклад українські пенсіонери, які в реальності матимуть підвищення не 300 гривень, а 30-50, уже не може платити за рахунками.

Мільярди людей за цими тарифами заплатити не можуть, а ми їх заспокоюємо, що газ, напевно, подорожчає або із жовтня, або з березня.

«Вже є ризики, що в новому опалювальному сезоні будуть масові несплати. НАК «Нафтогаз», яка поки що чудово себе почуває зі своїми суперприбутками, кричатиме, що ні на що не впливає, а підприємства теплокомунерего заборгували вже 20 мільярдів, до кінця опалювального сезону матимуть борги на 30 мільярдів», – додав енергетик.

Він припустив, що наразі влада маневруватиме й дивитиметься, стерпить народ чи ні.

«При цьому ніхто не займається оптимізацією, впровадженням енергоощадних технологій, в бюджеті не виділяють кошти на зменшення споживання газу. Натомість роблять революцію на чолі з Гройсманом, щоб збільшувати видобуток газу за рахунок тих додаткових прибутків, які є в «Нафтогазі» в результаті необґрунтованих цін на газ», – підкреслив експерт.

«Суть не в тому, піднімуть ціни чи ні, а в тому, що вони невиправдані. А суди не ухвалють рішення. Ціна, яка є сьогодні в нас для населення, неадекватна. Вона злочинна і є перекладанням проблем НАК «Нафтогаз» на плечі простих українців. Ціна й так зависока, подальше підвищення є неприпустимим», – резюмував Олександр Гудима.

Нагадаємо, ще взимку прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що газ для населення не подорожчає.

Раніше повідомлялося, що Кабмін розгляне питання ціни газу для населення на наступному засіданні – 18 жовтня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: