Делегати України в ПАРЄ оцінили перспективи повернення Росії до організації

Читать на русском
Представники України в Раді Європи оцінили шанси Росії повернутися до ПАРЄ після ухвалення резолюції Ніколетті.

Ухвалена 11 жовтня в ПАРЄ резолюція не гарантує повернення делегації Росії до складу асамблеї, а Київ не піде на компроміси в цьому питанні.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба, повідомляє «Слово і Діло».

«Бажання повернути росіян до ПАРЄ є, але гарантій повернення немає. Червона лінія – січень 2018 року. Все, що відбуватиметься до цього, – це гра, а не результат гри. Ймовірність повернення поки дорівнює ймовірності неповернення. Все залежить від купи факторів», – написав він.

При цьому Кулеба зазначив, що Україна не йде на компроміси щодо повернення Росії в ПАРЄ, хоча українську сторону намагаються схилити до цього.

«Вперше про це кажу: два тижні я отримую запитання від посланців – яка ваша ціна за повернення Росії до ПАРЄ? Я відповідаю: виконання резолюцій ПАРЄ. Саме це українські депутати проштовхнули в доповідь Ніколетті. Ця правка ухвалена всупереч опонентам», – підкреслив він.

Також резолюцію прокоментував і голова парламентської делегації України Володимир Ар'єв (БПП).

Він зазначив, що резолюція «неприємненька» і «в теорії може відкрити дорогу для змін до регламенту, щоб повернути РФ. А може й не відкрити».

За словами Ар'єва, Україна, Грузія та низка північних країн були проти резолюції. «Пройшла вона тому, що резолюції із загальними речами в Асамблеї проходять значно легше, ніж із конкретикою».

Депутат додав, що в організації «зовсім інакше» сприймуть спробу закласти до регламенту ПАРЄ механізм безапеляційного повернення Росії.

Своєю чергою, депутат Олексій Гончаренко (БПП) на своїй сторінці в Facebook написав, що резолюція Ніколетті лише «відкриває двері» для можливої зміни процедур, якими можуть скористатися для повернення РФ до ПАРЄ.

«Українська делегація домоглася включення до тексту дуже важливої поправки (я мав честь її представляти в залі) про те, що залучення всіх сторін можливе лише на основі дотримання зобов'язань і виконання резолюцій, тобто і резолюцій щодо Криму, Донбасу, українських політв'язнів тощо», – розповів політик.

Нагадаємо, 11 жовтня ПАРЄ затвердила резолюцію, доповідачем з якої виступив член італійської делегації Мікеле Ніколетті. Велика частина поправок української делегації була відхилена, в тексті залишилася норма що ПАРЄ та Комітет міністрів РЄ мають «гармонізувати правила участі й представництва країн-членів у обох статутних органах».

10 жовтня генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд розповів, як Росія може втратити місце в організації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: