Вибори президента ПАРЄ: чи переможе Україна?

Читать на русском
Олег Волошинполітолог - міжнародник
Тарас Березовецьполіттехнолог

Вибори президента ПАРЄ – це ситуація, коли диявол ховається в деталях. Представники провладних фракцій у делегації України в ПАРЄ на чолі з Ар'євим знову намагаються влаштовувати свято з відставки Аграмунта, який проштрафився.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог-міжнародник Олег Волошин, передає «Слово і Діло».

«ЗМІ пишуть про обрання «нового голови» або з Кіпру, або з Литви, який є керівником єврейськи громади й узагалі гідним кандидатом. Але, по суті, це буде не новий голова, а місцеблюститель», – підкреслив Волошин.

«Політична група Європейської народної партії в рамках своєї квоти замінює Аграмунта. І лише до січня, коли, відповідно до загального порядку, черга очолювати Асамблею перейде до соціалістів і в головне крісло сяде італієць Мікеле Ніколетті», – уточнив він.

Міжнародник додав, що останнього той самий Ар'єв уже зараз звинувачує в симпатіях до Росії.

В ПАРЄ назвали, хто розслідуватиме справу проти АграмунтаБюро ухвалило рішення щодо складу незалежного розслідувального органу. До нього увійдуть сер Ніколас Братца з Великої Британії, Жан-Луї Брурьє з Франції та Елізабет Фура зі Швеції.

«Так у чому перемога? У тому, що Ніколетті, який був першим, хто вимагав навесні відставки Аграмунта, в'їде на посаду на білому коні боротьби з корупцією в ПАРЄ? І вічний бій, спокій їм лише сниться. Як і продуманість кроків хоча б на кілька місяців уперед», – зазначив експерт.

Політтехнолог Тарас Березовець вважає, що Аграмунт пішов сам, щоб уникнути ганебного вигнання з посади в результаті голосування.

«Результат став можливим у першу чергу завдяки роботі української делегації. Аграмунт заплатив за токсичний зв'язок із Кремлем, який відправив його «відмивати» репутацію товариша Путіна Асада. Важливий урок для всіх охочих підзаробити на халтурці з Москви», – написав він у соцмережі.

Раніше, ще до заяви Аграмунта, на 9-13 жовтня вже було затверджено голосування за його відставку. Розмови про звільнення з'явилися після візиту Аграмунта до Сирії, який був організований за участю РФ.

Відомо, що українська делегація голосуватиме за кандидата від Литви Емануеліса Зінгеріса, оскільки він займає тверду проукраїнську позицію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: