Нарахування пенсій: на що розраховувати тим, у кого не набереться навіть 15 років стажу

Читать на русском
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

15 років страхового стажу – це дуже мало, та й узагалі людина може працювати доти, доки не заробить свій стаж. Якщо не наробив відповідного стажу, тоді дійсно доплачується соціальна допомога. Це досить справедлива формула. Тому що є ті, хто офіційно платив внески. І як тоді бути? Вони мають утримувати тих, хто не платив?

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань місцевого самоврядування Юрій Ганущак, оцінюючи ухвалену пенсійну реформу, згідно з якою особам, у яких не буде 15 років страхового стажу, призначатиметься державна соціальна допомога після досягнення 65 років.

«У нас Пенсійний фонд – це окремий фонд, не бюджет. Він лише дотується. Тобто люди собі відкладають гроші на старість. Завдання ПФ – зберегти якість і вартість. Вона зберігається шляхом індексації та прив’язки до середньої зарплати», – констатував Ганущак.

Експерт додав, що це набагато краще, ніж депозит у банку, оскільки ставки менші, а банки не будуть існувати 40 років.

На його думку, це найкраще вкладення коштів, однак при цьому він наголосив, що ПФ потрібно захистити від тих, хто вирішив, що він, образно кажучи, найрозумніший.

«Саме тому захист іде таким чином: не працював, не маєш стажу – не отримуєш. Це абсолютно справедлива схема. При тому дуже ліберальна, тому що середній стаж в Україні зараз 33 роки. 15 років стажу – це вкрай ліберальний підхід. Потрібно вже дуже не любити свою державу, щоб офіційно не відпрацювати 15 років», – зазначив фахівець.

Експерт уточнив, що можна навіть не працювати, але потрібно платити внески.

«Передбачено законом, що якщо це домогосподарка, то вона може просто сплачувати внески на свою пенсію. Кожна людина має можливості забезпечити собі якийсь рівень пенсії», – підкреслив Ганущак.

Перш за все це прямий та прозорий натяк молоді: не будете працювати офіційно – не отримуватимете пенсію.

«Ця позиція – пряма вказівка для людей: не обдурюйте своє майбутнє. Як не дивно, старість наступає», – додав він.

У цій ситуації, як пояснив фахівець, проблема в тому, що міністерство побоялося зв’язати внески та пенсію, натомість апелює до зарплат і пенсій.

«Якби були внески, то це означало би, що якщо законодавець знову зменшив ЄСВ, значить, внески підуть менші. Ось тут законодавець побоявся робити кроки», – наголосив експерт.

За його словами, щодо самих виплат, то місцеві бюджети виступають просто операторами.

«Нарахування йдуть відповідно до закону, платиться певна сума. Це допомога із соціального захисту, окрема розрахункова субвенція держбюджету. Місцеві бюджети є виключно операторами», – резюмував Юрій Ганущак.

Відзначимо, згідно з ухваленою реформою, для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 25 років страхового стажу. При стажі від 15 до 25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки, при стажі менш ніж 15 років – у 65 років.

Нагадаємо, ще взимку віце-прем'єр-міністр Павло Розенко пообіцяв, що підвищення страхового стажу в Україні не буде. Обіцянка отримала статус «не виконано».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: