Освіта в Харківській області: як виконують обіцянки нардепи-мажоритарники

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує свою щотижневу серію інфографік, присвячених відповідальності народних депутатів, які представляють мажоритарні виборчі округи в різних регіонах України. Сьогодні в центрі уваги – студентська столиця України – Харків, а також Харківська область. Питанням, якому присвячений наш сьогоднішній огляд, є освіта.

Загалом Харків та область представляють у парламенті 14 народних депутатів від одномандатних виборчих округів. Серед них обіцянки, що стосуються сфери освіти, «Слово і Діло» зафіксувало у дев’яти. В сумі вони роздали 16 обіцянок, що стосуються розвитку освіти тією чи іншою мірою.

Три таких обіцянки належать представнику 180-го виборчого округу з центром у Золочеві Олександру Біловолу. Одна з них виконана – щодо відстоювання частини бюджетних видатків на освіту, культуру й науку (виконав шляхом голосування за бюджет на 2017 рік). Ще дві наразі мають статус «у процесі». Йдеться, зокрема, про обіцянки забезпечити модернізацію й подбати про матеріальну базу шкіл та дошкільних закладів округу.

Дві обіцянки на тему зафіксовані в Євгена Мураєва, який є представником округу №181 із центром у місті Зміїв. Серед іншого, він зобов’язувався сприяти покращенню матеріально-технічної бази місцевих шкіл – ця обіцянка датується 2014 роком і міститься в його програмі. Поки що вона «в процесі». А двома роками раніше, в 2012-му, також перед виборами, Мураєв обіцяв «сприяти покращенню матеріально-технічної бази сільських шкіл в окрузі». Цьому зобов’язанню «Слово і Діло» надало статус «виконано».

Так само двома обіцянками щодо освіти відзначився народний депутат із Харкова – представник 169-го мажоритарного округу Олександр Кірш. При цьому обидві програмні й обидві наразі виконані. Напередодні виборів нардеп обіцяв домогтися підвищення зарплат учителям Харкова та реформувати освітню галузь. Першу він виконав, проголосувавши за зміни до Податкового кодексу ще в 2014 році, другу – підтримавши освітню реформу у вересні цього року.

Ще один харківський нардеп, представник 170-го виборчого округу Дмитро Святаш, обіцяв своїм виборцям домогтися підвищення престижності роботи освітян шляхом поетапного підвищення зарплат. Святаш міг виконати це зобов’язання, просто проголосувавши за проект реформи освіти, але проти позиції партії «Відродження», яку представляє, не пішов. Раніше «Слово і Діло» закрило зі статусом «не виконано» подібну його обіцянку – домогтися збільшення бюджетних виплат на освіту й медицину, хоча проект держбюджету на 2016 рік, за який він голосував, передбачав не збільшення, а навіть зменшення видатків на ці статті витрат.

Також обіцянки на тему давали Анатолій Денисенко, Анатолій Гіршфельд, Володимир Кацуба, Дмитро Шенцев і Володимир Мисик.

Дізнатися більше про те, як виконують обіцянки депутати та чиновники Харкова й області, можна за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: