Закон про реінтеграцію Донбасу: владі чесніше визнати, що вона не знає, як звільнити ОРДЛО

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

На жаль, якби це не звучало, потрібно визнати, що ми граємо за правилами РФ із середини 2014 року. «Мінськ» був створений за правилами Кремля. Питання, пов’язані з «Мінськом», погоджувалися особисто з Путіним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи ситуацію з ухваленням закону про реінтеграцію Донбасу, який визнає РФ агресором.

«Наразі ми маємо багато гучних заяв, які загорнули в оболонку законів. Закон встановлює права та обов’язки для громадян, груп осіб чи відповідної сфери та встановлює покарання за порушення обов’язків громадянином або ж за порушення державою прав громадянина. Цього немає. Зате маємо багато політичних лозунгів. При цьому давно визнано, в тому числі постановою ВР, що Росія є агресором», – наголосив Вовк.

Голосування щодо Донбасу: чиї голоси стали вирішальнимиПоказуємо, як парламент голосував за доленосні для Донбасу закони – про реінтеграцію окупованих територій та продовження особливого статусу.

«Щодо спроби перевести АТО в інший формат, то виникає запитання: хіба АТО запроваджувалося законом? Ні. Тоді якщо є намір скасувати АТО, то робити це потрібно так, як його запроваджували. АТО запроваджували рішенням керівництва СБУ», – продовжив він.

За словами експерта, є спроба закріпити Мінські угоди, а потім почнуть апелювати до того, що необхідно ухвалити закон про місцеві вибори на виконання угод, амністувати злочинців.

«Потім, звісно, підуть народна міліція, прокуратура, народні суди Донбасу, трибунали та окремий Донбас», – підкреслив військовий.

На його переконання, законодавчі ініціативи щодо особливого статусу Донбасу – це намагання розвалити Україну, що якраз і потрібно РФ.

Для чого ухвалюють ці закони? Проголосували, закріпили, а що далі? Здається, що дійшли до маразматичного стану. Ніде в світі – ані в Африці, ані в далекій Азії – не доходили до такого, щоб боротися з ворогом шляхом ухвалення законів чи постанов.

«З ворогом боряться двома методами – шляхом переговорів, щоб зупинити вбивства чи звільнити територію, або шляхом військових дій. До чого тут законотворча діяльність? Це імітація боротьби за територіальну цілісність України», – зазначив Вовк.

«Імовірно, було б чесніше, щоб просто влада визнала, що не знає, як повернути Донбас та деокупувати Крим», – резюмував Василь Вовк.

Нагадаємо, в березні президент України Петро Порошенко обіцяв надіслати до ВР законопроект про відновлення територіальної цілісності держави.

Сьогодні, 6 жовтня, у Верховній Раді в першому читанні депутати ухвалили закон про реінтеграцію Донбасу №7163. Докладніше про голосування – за посиланням.

Відзначимо, що до другого читання нардепи домовилися прибрати з тексту пункти про Мінські домовленості та додати позиції щодо Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: