Названо лауреата Нобелівської премії з літератури

Читать на русском
Нобелівський комітет на церемонії в Стокгольмі оголосив лауреата премії з літератури за 2017 рік.

Нобелівський комітет на церемонії в Стокгольмі оголосив лауреата премії з літератури за 2017 рік.

Премія 2017 року присуджена британському письменникові японського походження Кадзуо Ісігуро за те, що «в романах великої емоційної сили розкрив безодню, що таїться під нашим ілюзорним почуттям зв'язку зі світом», пише «Слово і Діло».

Кадзуо Ісігуро народився в 1954 році в Нагасакі. Через п'ять років його сім'я переїхала до Великобританії, де Ісігуро виріс і здобув вищу освіту.

Люди року: весь список і досягнення Нобелівських лауреатів-2016У Швеції завершилось оголошення лауреатів найпрестижнішої світової премії – імені Альфреда Нобеля. Слово і Діло зібрало весь список нобелівський лауреатів 2016 року.

Шлях Ісігуро в літературі почався в 1981 році з розповідей. Успіх до нього прийшов в 1983 році після публікації першого роману «Там, де в серпанку пагорби» (A Pale View of Hills, 1982). Автор був висунутий на грант як один з «Кращих молодих британських письменників».

За свій третій роман «Залишок дня» (The Remains of the Day, 1989 г.) письменник був удостоєний Букерівської премії. В основу його сюжету лягли спогади дворецького, який все життя прослужив англійському лорду. За книгою знято однойменний фільм, номінований на вісім «Оскарів», головні ролі в ньому виконали Ентоні Хопкінс і Емма Томпсон.

Згодом у творчості письменника почали з'являтися елементи фантастики, як в романі-антиутопії «Не відпускай мене» (Never Let Me Go, 2005). Остання велика робота Кадзуо Ісігуро - роман «Похований велетень» (The Buried Giant, 2015).

Минулого року лауреатом Нобелівської премії з літератури став американський поет і співак Боб Ділан. Премію вручили з формулюванням «за створення нових засобів поетичної виразності в рамках великої американської пісенної традиції».

Раніше в Стокгольмі були оголошені лауреати Нобелівської премії з хімії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: