Люди року: весь список і досягнення Нобелівських лауреатів-2016

Читать на русском

13 жовтня Нобелівський комітет завершив оголошення лауреатів найпрестижнішої світової премії за досягнення в науці, встановленні миру та літературі. Останнім володарем «Нобеля» став легендарний американський музикант, виконавець та кіноактор Боб Ділан, якому присуджена премія... в галузі літератури – за створення нових поетичних виразів у американському пісенному мистецтві.

«Слово і Діло» вирішило зібрати всіх цьогорічних лауреатів Нобелівської премії в єдиній інфографіці й нагадати, завдяки яким досягненням їм надана така честь.

Першим нобелівським лауреатом 2016 року став японець Йосінорі Осумі, котрий займається дослідженням механізму аутофагії – «самопоїдання» клітин, що сприяє позбавленню від пошкоджених білків і органел, поповненню поживними речовинами для підтримки життєдіяльності.

Премію в галузі фізики отримали одразу троє дослідників – британці Данкан Халдейн і Джон Костерліц, а також виходець із Великобританії, що нині працює у США, Девід Таулес. Нобелівський комтет відзначив таким чином їхні теоретичні відкриття топологічних фазових переходів та фаз матерії.

«Нобель» із хімії поділять між собою представник Нідерландів Бернард Феріга, Великої Британії – Фрейзер Стоддарт і Франції – Жан-П’єр Соваж. Усі троє займаються проектування та синтезом так званих молекулярних машин, що допоможуть доставляти необхідні ліки до пошкоджених органів людини без хірургічного втручання.

Володарем премії миру досить несподівано став президент Колумбії Хуан Мануель Сантос, якому ця південноамериканська країна завдячує припиненням громадянської війни, що тривала там 52 роки. Несподіваним таке рішення Нобелівського комітету видається через те, що договір про припинення вогню між повстанцями й урядом був підписаний лише 26 вересня й про стабільний мир у Колумбії говорити, на жаль, поки зарано.

Нобелівську премію за досягнення в галузі економіки вже традиційно отримають американці. Олівера Харта та Бенгта Холмстрема цьогоріч відзначили за їхні дослідження економічної теорії контрактів, що в подальшому ляжуть в основу фінансового аналізу й методик кадрової політики компаній.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: