В. о. голови НБУ здає в оренду офіси комерційним банкам

Читать на русском
Виконувач обов'язків керівника українського Нацбанку Яків Смолій заробляє на здачі офісів у оренду комерційним банкам.
Яків Смолій

Виконувач обов'язків голови Національного банку України Яків Смолій отримує доходи від здачі в оренду власного нерухомого майна комерційним банкам, серед яких Правекс-Банк, Райффайзен Банк Аваль та інші.

Про це свідчить його електронна декларація за 2016 рік, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Наші гроші».

За результатами останнього деклараційного року, Смолій отримав понад 3 мільйони гривень доходу від здачі в оренду власного майна. Серед орендарів перелічується низка комерційних банків: Правекс-Банк (Intesa Sanpaolo, Італія), Кредит Європа банк (Credit Europe Group, Нідерланди), Райффайзен Банк Аваль (Raiffeisen Bank International AG, Австрія), Фідобанк Олександра Адарича, колишнього голови Укрсіббанку.

Також Смолій здає в користування нерухомість дніпровському ВАТ КСГ. Йдеться про офісне приміщення в Дніпрі на вулиці Мечникова, 10б. З реєстру нерухомості відомо, що в. о. голови НБУ володіє часткою 8% від загальної площі приміщень №101-105 – 1570,70 кв. м.

КСГ Банк є підконтрольним співвласнику агрохолдингу KSG Agro Сергію Касьянову. Згідно з даними SMIDA, станом на кінець 2015 року акціонером банку був також соратник Юри Єнакієвського, колишній нардеп Олександр Шепелєв, який із 2013 року до травня 2017 року розшукувався за підозрою в замаху на вбивство й розкраданні коштів у Родовід Банку.

Додамо, що в серпні 2016 року НБУ вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати КСГ Банк за систематичні порушення законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом.

Також протягом 2015-2016 років Смолій отримав у вигляді орендних платежів майже 2 млн грн від ТОВ «Принтек Україна E. Ел. Сі.». Заснована в 2007 році фірма належить компанії «Принтек Холдінгз Лімітед» (Кіпр) і спеціалізується на оптовій торгівлі офісними машинами та обладнанням. У 2010-2013 роках виграла держпідряди на суму 22,70 млн грн.

Ще одна фірма, яка забезпечує Смолію дохід від оренди, ТОВ «КУА Еталон Ессет Менеджмент», засновниками якої є найближчим бізнес-оточення Смолія (зокрема, з банку «Аваль») – Федір Шпиг, Олександр Деркач, Сергій Вовченко, Дмитро Волошко, Іван Волощук, Михайло Горовенко, Іван Пінчук, Ігор Слобідський, Григорій Шелудько, Микола Вовк, Володимир Гнатенко, Олександр Науменко. Частка фірми зареєстрована також на дружину Смолія Світлану.

Орендарями майна Смолія значаться також фірми: ТОВ «Медичний центр Святої Параскеви», співзасновником якого раніше був Яків Смолій, сьогодні зареєстроване на кіпрський офшор «Сент Параскева Медiкал Холдинг Лімітед»; ПАТ «Престиж груп», акціонером якого є Світлана Смолій. Група підконтрольна Федору Шпигу (25%), Олександру Деркачу (15%) і ПАТ «СК Еталон Поліс», контролером якого є син одного з основних бізнес-партнерів Смолія Івана Волошка Дмитро Волошко.

Нагадаємо, у Нацбанку розповіли, коли закінчиться відпустка Гонтаревої.

Раніше ЗМІ повідомили, що президент Порошенко вибрав нового голову Нацбанку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: