«Ігри нескорених»: історія змагань та участь України

Читать на русском

Цими днями в канадійському Торонто тривають треті «Ігри нескорених» – спортивні змагання паралімпійського типу, участь у який беруть військові, що отримали інвалідність під час бойових дій. Офіційне відкриття ігор відбулося в суботу, 23 вересня, змагання тривають уже п’ятий день. Станом на 16:00 27 вересня українські вояки здобули там уже 6 нагород, три з яких – найвищого ґатунку.

На цю мить «золото» в бігу на 1500 метрів завоював офіцер ЗСУ Олег Зімніков, у пауерліфтингу – військовослужбовець Василь Пашкевич і у веслуванні на тренажерах – офіцер Національної гвардії, капітан збірної України Олександр Писаренко. Срібну нагороду в бігу на 400 м виграв офіцер Нацполіції Олександр Ткаченко, а дві «бронзи» – у штовханні ядра та веслуванні на тренажерах – відповідно офіцер поліції Сергій Торчинський і ветеран АТО Вадим Свириденко.

«Слово і Діло» пропонує більше дізнатися про цей, новий для України, вид спортивних змагань.

Ініціатива з заснування ігор належить принцу Вельському Гарі. Ідея змагань полягає в залученні до спорту ветеранів війни, що зазнали ушкоджень на фронті. Перші «Ігри нескорених» пройшли в 2014 році в Лондоні, другі – в 2016 році в Орландо (США).

На сьогодні учасниками є збірні 17 країн, які змагаються в 14 дисциплінах. Україна у списку учасників цьогоріч з’явилася вперше. Суперниками українців є збірні Великої Британії, США, Канади, Німеччини, Франції, Нідерландів, Данії, Італії, Грузії, Естонії, Румунії, Австралії, Нової Зеландії, Йорданії, Іраку й Афганістану.

Попереду у команд іще 3 змагальних дні. Закриття «ІІІ Ігор нескорених» відбудеться в неділю, 30 вересня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: