Іран закрив кордон із курдським регіоном Іраку

Читать на русском
8,4 мільйона курдів Іраку вишикувалися на виборчі дільниці для голосування на референдумі про створення незалежної держави.

На прохання Багдаду Іран закрив свій кордон з курдським регіоном Іраку в понеділок, 25 вересня.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Ірану, передає «Слово і Дело» з посиланням на Іndependent.

Пропускні пункти та повітряний простір в Ірані було закрито для іракського Курдистану. Це пов'язано з тим, що 8,4 мільйона курдів Іраку вишикувалися на виборчі дільниці для голосування на референдумі про створення незалежної держави.

США спробували переконати іракський курдський регіональний уряд відкласти референдум, побоюючись подальшого тертя між Ербіль і Багдадом, щоможуть зірвати боротьбу з ІДІЛ.

Іран викрив Саудівську Аравію в підтримці терористівПрезидент Ірану Хасан Роухані звинуватив Саудівську Аравію в підтримці терористів в Ємені та Сирії.

Зростання заворушень в етнічно змішаних містах, які беруть участь у голосуванні в останні кілька днів, також призвело до побоювань, що результат «так» може призвести до арабо-курдського насильства.

Раніше Іран назвав референдум про незалежність «несвоєчасним і неправильним» і підтвердив свою підтримку територіальної цілісності Іраку та «демократичного процесу».

Представник Міністерства закордонних справ Бахрам Гасемі заявив, що голосування може «привести до подій, які можуть торкнутися всіх людей у регіоні та особливо курдських людей».

Таке ж рішення ухвалили аналогічним шляхом у неділю, 24 вересня, в Туреччині.

Нагадаємо, за день до проведення референдуму іракськими курдами Іран провів військові навчання на кордоні з Іраком у провінціях Східний Азербайджан і Курдистан.

Раніше Іран закрив небо для авіації США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: