ЄС готовий бути посередником у перемовинах України з РФ щодо газу

Читать на русском
ЄС готовий підтвердити свою зацікавленість у транзитному маршруті російського газу через Україну.

Єврокомісія пропонує посередництво в переговорах Росії та України щодо збереження транзиту російського газу після 2019 року.

Про це заявив віце-президент Європейської комісії з питань енергетичного союзу Марош Шефчович, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Для нас важливо, щоб український транзитний маршрут залишався значущим і після 2019 року. Ми вважаємо, що комерційні угоди на транзит газу, дія яких спливає в 2019 році, мають бути продовжені на комерційно вигідні обсяги», – сказав він.

В Єврокомісії були б задоволені, якби це була угода між Росією та Україною й їхніми компаніями.

«Але, як я вже казав, як і раніше, ми готові запропонувати наші посередницькі послуги в цьому питанні. Якщо буде бажання обох сторін проводити переговори в тристоронньому форматі, то ЄС готовий підтвердити свою зацікавленість у транзитному маршруті через Україну», – зазначив Шефчович.

Він додав, що європейська сторона готова також запропонувати свої ноу-хау й європейські компанії згодні взяти в цьому участь.

Шефчович нагадав, що кілька разів пропонував такі тристоронні переговори щодо пошуку зручних рішень для гарантування транзиту газу на періоди після 2019 року як найкраще вирішення спору між українським «Нафтогазом» і російським «Газпромом», результати якого очікуються найближчим часом у Стокгольмському арбітражі.

Михайло ГоловкоГолова Тернопільської обласної ради
Головко запевнив, що з осені «Свобода» буде блокувати трибуну проти підвищення тарифів на газСказано 4 серпня 2017 р.Статус обіцянки: Архів

Віце-президент ЄК зазначив, що за два останніх роки транзит газу через територію України зростає, а останніми днями сягнув рекордних рівнів, що підтверджує важливість цього маршруту.

«Для ЄС неприйнятно переходити від трьох маршрутів (Україна та Nord Stream) лише до двох, ігноруючи масштабну газотранспортну систему, яка протягом багатьох років була побудована в Україні», – наголосив Шефчович.

Він уточнив, що говорячи про збереження маршрутів, ідеться про збереження транспортування ними «комерційно життєздатних обсягів».

«Ми розуміємо, що для підтримки такої системи вам необхідний хороший бізнес-кейс, і ми дуже хочемо, щоб маршрут через Україну був комерційно вигідним і використовувався», – додав віце-президент ЄК.

Зазначимо, на думку голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, збереження транзиту природного газу має стратегічне значення не лише з економічної точки зору, але й для стримування подальшої російської агресії проти України.

Також повідомлялося, що новий пакет санкцій США шкодить кредитоспроможності «Газпрому» й усього паливно-енергетичного комплексу Росії, а також послаблює позицію РФ на переговорах про транзит російського газу через Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: