Монетизація субсидій: що пропонують та чому страждають споживачі

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Дії уряду щодо монетизації субсидій на низькому рівні, хоча вже три роки йде активна «підготовча робота».

Про це на своїй сторінці в Facebook написала експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань енергоефективності Тетяна Бойко, передає «Слово і Діло».

«Якщо, як пропонують, скасують клірингові розрахунки, а кліринг – це завжди людський фактор і корупційний ризик, то це позитив. Крім того, є необхідність скасування постанови КМУ №20, а це лише одне-єдине рішення. Громадськість уже кілька років наполягає на цьому», – зазначила вона.

Однак експерт наголосила, що якщо не буде коштів на субсидії, то по суті нічого не зміниться, а ситуація буде навіть гіршою.

«Крім того, запропонований перехід на монетизовані розрахунки між «Нафтогазом» та теплокомуненерго не може замінити справжню монетизацію, коли держава перераховуватиме кошти за субсидії споживачам, а не монополістам. Це вкрай непростий процес», – додала фахівець.

Уряд постійно неправильно розраховує потребу в коштах на субсидії, внаслідок чого і надавачі послуг, і ОСББ залишаються по півроку без відшкодувань.

«У підсумку страждають споживачі, тому що в них, наприклад, немає гарячої води через борги держави перед теплокомуненерго, в яких, звісно, немає коштів і на необхідні ремонти. Тому стаються пориви та інші проблемні ситуації», – пояснила Бойко.

«Те, що кошти за листопад прийдуть у лютому, подається як заслуга, навіть не норма чи проблема. Ось так у нас будується енергоефективна держава. Без грошей», – резюмувала Тетяна Бойко.

Додамо, віце-прем’єр-міністр Павло Розенко переконаний, що субсидії можна буде монетизувати або вкласти в програму з енергозбереження вже в 2017 році.

Раніше аналітики «Слова і Діла» розповіли, як змінилися правила нарахування субсидій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: