РФ під санкціями ЄС: якими будуть наслідки для Путіна та економіки

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Були очікування, що російська економіка впаде більше, ніж маємо наразі, але негативні явища та певне падіння все ж спостерігаються.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи рішення ЄС продовжити санкції проти РФ ще на півроку.

«Негативні тенденції мають місце. Економіка РФ стагнує, інвестиції, які потрібно робити найближчим часом, щоб продовжити нафто- та газовидобування, під великим питанням. Так само під питанням поставки високотехнологічного обладнання. Безумовно, це все негативно впливає на російську економіку», – констатував експерт.

«Звичайно, є очікування, але реально потрібно розуміти, що російська економіка все ж має велику подушку безпеки, в тому числі за рахунок внутрішнього споживання. Крім того, частково Росії вдалося здійснити імпортозаміщення», – продовжив він.

Політолог підкреслив, що протриматися певний час на якомусь рівні Росія ще може.

«Голодного бунту не буде», – зазначив експерт.

«Примус до миру»: Путін починає торг за ДонбасЖурналіст Денис Попович розповів, про що свідчить згода Путіна на роботу миротворців ООН у глибині окупованого РФ Донбасу та який варіант миротворчої операції є найбільш вигідним для України.

Однак, за його словами, санкції є не лише економічно негативним чинником, але й внутрішньополітично, зокрема особисто для керівництва РФ.

«Амбіції Путіна занадто великі, щоб їх можна було задовільнити за нинішнього рівня надходжень до російського бюджету. Путін перебуває перед виборчим марафоном, в рамках якого на пострадянському просторі звикли давати обіцянки, здійснювати активну соціальну політику, підвищувати виплати й пільги. Все це потребує додаткових витрат із бюджету», – додав Дяденко.

На його переконання, Путіну перед президентським марафоном потрібно мобілізувати бюджетний ресурс.

Він уточнив, що це потребуватиме поступок від Путіна, а це сприятливий для України момент.

«Під тиском міжнародної спільноти РФ може піти на якісь поступки. Тим більше позиція ключових західних гравців є досить виваженою та незламною. Припинення вогню та відновлення контролю залишаються головними вимогами до РФ у питанні санкцій», – резюмував Михайло Дяденко.

Раніше канцлер ФРН Ангела Меркель назвала умови, за яких можливий перегляд антиросійських санкцій.

Як відомо, санкції поширюються на 149 громадян і 38 підприємств, передбачається арешт їхніх закордонних активів і заборона на в'їзд на територію Євросоюзу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: