Візит місії МВФ: чого кредитори хочуть від України

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Жодних нових вимог для України кредитори не привезли. Залишилися всі ті вимоги, які були прописані в меморандумі щодо розширеного фінансування.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський, оцінюючи візит місії МВФ в України та переговори з президентом Петром Порошенком.

Україна під пильним наглядом МВФ

«В обов’язковому порядку Україна має провести пенсійну, освітню та медичну реформи. Нічого нового не з’явилося», – констатував експерт.

Фахівець нагадав, що хоча щодо освітньої реформи закон ухвалили, тепер головне – передбачити структурні зміни у фінансуванні виконання цього закону.

«Є деякі пункти, які виглядають певною мірою популістичними, зокрема щодо підвищення зарплат для викладачів. Саме норма про три мінімальні заробітні плати виглядає сумнівно, тому що вона не закріплена фінансово. Бюджет цього не витримає», – пояснив він.

За його словами, другий аспект стосується пенсійної реформи, яка вже узгоджена з МВФ, тому тут питань немає.

Дещо іншою є ситуація з медичною реформою, додав економіст.

«Є вимога щодо ухвалення медичної реформи. Щодо способу реалізації йдуть обговорення. Наразі є шанси на її ухвалення, але баталії будуть дуже сильними», – припустив Несходовський.

Нові кредити та світле майбутнє

Україна може отримати два транші, але за певних умов, зазначив експерт.

Чи отримає Україна два транші МВФ до кінця 2017 року, залежить від ухвалення законопроектів та держбюджету-2018. До ухвалення бюджету кредитори грошей не дадуть.

«Гроші будуть виділені лише після того, як ВР проголосує бюджет, а в самому бюджеті не буде популістичних норм, зайвого роздування видатків», – підкреслив він.

На його думку, є й позитивні моменти, які відзначили в МВФ.

«Кредитори відзначили макроекономічну стабільність, зміни в податковій сфері, зокрема щодо відшкодування на додану вартість, позитивну тенденцію щодо надходжень до державних місцевих бюджетів. Все це в сукупності говорить про те, що зараз ми перебуваємо в стадії стабілізації після доволі сильного падіння», – нагадав спеціаліст.

«Яких кроків зараз варто чекати від Кабміну, сказати складно. 3% зростання, що заплановані на наступний рік, – це дуже консервативний прогноз. Після такого падіння, як було, зростання має бути на 5-7%», – зауважив економіст.

Виплати за графіком

«З виплатами боргу МВФ немає жодної катастрофи. Все передбачено в бюджеті. Виплати здійснюються згідно з графікуом. Жодних загроз на цей рік щодо виконання зобов’язань перед кредиторами в нас немає», – підкреслив він.

Експерт наголосив, що візит МВФ не варто прив’язувати до питання виплати боргів.

«Україна здійснює виплати. Все в нормі, кошти на повернення боргів є. Проблема не в боргах, а в інституційних змінах в країні, які мають покращити бюджет, фіскальну та монетарну складові», – проаналізував Ілля Несходовський.

Відзначимо, в Мінфіні очікують отримати два транші від кредиторів до кінця цього року. За останніми даними, восени можуть відбутися три візити місії МВФ, другий з яких очікується вже 19 вересня.

Нагадаємо, в 2017 році Україна має виплатити близько 2,6 мільярда доларів за зовнішнім боргом. Очільник Мінфіну Олександр Данилюк запевнив, що всі борги України будуть виплачені.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: