Держбюджет-2018: чому впаде гривня та яким буде курс

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Неправильно та досить нелогічно з боку Мінфіну прогнозувати курс. Очікування курсу 29,3 гривні за долар штовхатиме національну валюту до девальвації наступного року.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи інформацію про те, що Мінфін заклав до держбюджету на 2018 рік курс 29,3 гривні за долар.

«Економіка відштовхнулася від дна. Цього року прогноз інфляції був 12-13%. Гривня могла б зміцнитися, але цим закладеним курсом уряд девальвує нацвалюту», – констатував Савченко.

Економіст пояснив, що уряд разом із НБУ знецінює гривню для того, щоб наповнити бюджет за рахунок імпорту чи НДС.

«За рахунок такого знецінення гривні інфляція не буде 7%, а буде орієнтовно на рівні 9-10%. Тобто бюджет можна буде виконати за рахунок інфляції, девальвації й лише на 3% за рахунок економічного зростання. Традиційні методи в нас знову домінують: інфляція та девальвація – головні джерела наповнення бюджету», – підкреслив експерт.

Як працюється Данилюку на посаді міністра фінансів?Ми продовжуємо спостерігати за роботою міністрів на своїх постах, і на цей раз аналітики «Слова і Діла» вирішили відстежити, як виконує свої обіцянки керівник Мінфіну Олександр Данилюк.

Фахівець зазначив, що якщо вже Мінфін оголосив курс 29,3 гривні за долар, то його досягатимуть разом із НБУ, тому поки слід орієнтуватися на такий курс.

«Якби Нацбанк та Мінфін не втручалися в економічну ситуацію, гривня наступного року посилювалася б. До кінця 2017 року вона матиме тенденцію до падіння до рівня 26,5-28 гривень за долар. З наступного року могла би бути тенденція до посилення, якби не втручання НБУ та Мінфіну», – уточнив економіст.

Він додав, що НБУ скуповуватиме долари та емітуватиме гривню, що призведе до її падіння.

«Монетарна політика – ключовий оперативний фактор формування ринку. Політика працює проти посилення, на знецінення гривні», – резюмував Олександр Савченко.

Раніше аналітики «Слова і Діла» розповіли, як виконує свої обіцянки керівник Мінфіну Олександр Данилюк.

Огляд динаміки курсу валют у країні за останні 12 місяців – у матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: