Підготовка до зими: чому опалювальний сезон може стати проблемним для населення

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Річ не лише в запасах, але й в оплаті за газ, який потрібен цього року. Зокрема, не вирішене питання субсидій, які скорочують. Не можна орієнтуватися на минулий рік. Іноді бувають такі зими, яких ніхто не очікує.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр енергетики Олександр Гудима, оцінюючи заяву віце-прем'єра Геннадія Зубка про те, що Україна майже на 96% готова до входження в опалювальний сезон.

«У зв’язку з тим, що уряд та міністерства націлені на те, щоб за будь-яку ціну видобувати більше газу, це означає, що всі ресурси йдуть на видобуток, а не на зменшення споживання газу. За цей рік уряд не добився нічого суттєвого в комунальній сфері, щоб зменшити споживання газу», – наголосив енергетик.

За його словами, більше схоже на те, що цифра 96% взята зі стелі.

«Ніхто у вересні реально не може сказати, наскільки господарство готове до зими», – підкреслив він.

«Не можна сказати, що повністю все провалено. Є деякі зрушення, але говорити про те, що 96% готовності, не варто. Готовності кого? Електростанцій? Ні. Теплокомуненерго? Чи 96% є в населення платити за рахунками, за якими реально заплатити вони не в змозі», – додав Гудима.

На його переконання, населення не готове до опалювального сезону навіть на 50%.

«Причина в тому, що в населення немає коштів й не буде ще більше, з огляду на те, що уряд обрізає субсидії, зменшує їх обсяг і робить жорсткішими умови. Можна передбачити, що нічого хорошого у новому опалювальному сезоні для населення не буде», – резюмував Олександр Гудима.

Раніше в уряді розповіли, скільки грошей було виділено на опалювальний сезон.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман запевнив, що Україна буде повністю готова до опалювального сезону 2017/2018.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: