12 країн створили центр з протидії гібридним загрозам

Читать на русском
Під гібридними погрозами вбачають, серед іншого, поширення неправдивої інформації, атаки проти інформаційних систем, а також інші види атак за допомогою сучасних технологій.

Європейський центр із протидії гібридним загрозам, створений 12 країнами ЄС і НАТО, відкрили у фінській столиці Гельсінкі.

Про це повідомляє телерадіокомпанія Yle, передає «Слово і Діло».

Під гібридними погрозами вбачають, серед іншого, поширення неправдивої інформації, атаки проти інформаційних систем, а також інші види атак за допомогою сучасних технологій. Це ворожі дії, спрямовані на дестабілізацію держави без формального оголошення війни.

Зараз у діяльності центру беруть участь 12 країн: Фінляндія, Швеція, Норвегія, США, Франція, Німеччина, Велика Британія, Іспанія, Польща, Естонія, Латвія та Литва. Можливо, в майбутньому до центру долучаться й інші країни.

Як раніше заявили представники центру, його метою є не пряме відбиття атак, а дослідницька робота. Центр також організовуватиме спільні навчання та покращуватиме способи обміну інформацією.

Наразі в Гельсінкі працюють семеро дослідників та інших співробітників. Інші країни мають у найближчому майбутньому відправити до фінської столиці своїх працівників. Центр із гібридних загроз також тісно співпрацює з Євросоюзом і НАТО.

«Росія – одна з головних країн, за якою ми стежимо. В якості прикладів можна навести анексію Криму, події у Східній Україні та кібератаки проти Демократичної партії США. Росія є одним із головних діячів, але не єдиним», – заявив заступник генерального секретаря НАТО Арндт Фрейтаг фон Лорінгхофен.

Нагадаємо, раніше в столиці Фінляндії Гельсінкі та місті Рованіємі пройшли антитерористичні навчання.

Також зазначимо, Порошенко звернувся до президента Фінляндії з проханням посилити тиск на Росію в питаннях звільнення українських заручників з окупованих територій та РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: