Дві країни відмовляються виконувати рішення суду ЄС

Читать на русском
Угорщина та Словаччина відмовляються виконувати рішення суду Європейського Союзу та приймати біженців.

Угорщина та Словаччина відмовляються виконувати рішення суду ЄС щодо прийому біженців.

Як заявив очільник МЗС Угорщини Петер Сіярто, Угорщина використовуватиме всі можливі засоби для того, щоб уникнути прийому біженців, а рішення суду ЄС вважає необов’язковим до виконання. Про це він повідомив на прес-конференції у середу, 6 вересня, коментуючи рішення суду ЄС, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на hvg.hu.

Сіярто назвав рішення безвідповідальним і таким, що ставить під загрозу майбутнє Європи та інтереси Угорщини.

Євросоюз почав відправляти мігрантів назад до ГреціїКраїни-члени Євросоюзу почали процес повернення до Греції мігрантів, які впродовж останніх п'яти місяців прибули до ЄС через грецьку територію.

«Було ухвалено політичне, а не правове рішення», – сказав Сіярто, додавши, що політики порушили європейські закони та цінності.

За його словами, після винесення вердикту Угорщина зробить усе можливе, щоб захистити країну та її безпеку. Міністр стверджує, що рішення суду не зобов’язує країну приймати нелегальних мігрантів.

«Реальна боротьба лише починається, ми будемо використовувати всі законні майданчики, щоб не дозволити біженцям прибути до Угорщини», – сказав Сіярто.

Водночас, за словами прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, Словаччина поважає рішення Європейського суду, проте свою позицію щодо системи квот ЄС на мігрантів не змінила, пише The Associated Press.

Австрія посилює кордони через збільшення потоку мігрантівЗаходи посиленого контролю будуть діяти на прикордонних пунктах на межі з Угорщиною, Словенією, Італією та Словаччиною.

Він також додав, що критична позиція його країни щодо системи квот ЄС та мігрантів «не змінилася взагалі». За словами Фіцо, план 2015 року щодо релокації 160 тисяч біженців із Греції та Італії протягом двох років був тимчасовим рішенням, який не зможе бути ефективно реалізованим до 26 вересня.

Він вважає, що Словаччину не очікують жодні санкції з боку ЄС через її позицію.

Нагадаємо, головний суд Європейського Союзу відхилив скарги Словаччини та Угорщини щодо міграційної політики ЄС, відстоюючи право Брюсселя на те, щоб країни-члени приймали в себе шукачів притулку.

Як відомо, обидві центральноєвропейські країни зобов’язали прийняти не надто велику кількість біженців – лише 2096 осіб. Втім, Угорщина до сьогодні не прийняла жодного біженця, у той час як Словаччина прихистила лише 16 мігрантів. Рішення Ради ЄС щодо розподілу мігрантів у 2015 році, крім Угорщини та Словаччини, не підтримали Чехія та Румунія.

За словами президента Франції Еммануеля Макрона, африканські держави можуть стримати потік біженців до Європи, але за це ЄС має їм заплатити.

Також нещодавно Болгарія кинула військових на боротьбу з мігрантами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: