Нова сесія ВР: головні завдання парламентської осені

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Перед Верховною Радою поставлено багато завдань, але навряд чи всі вони будуть успішно реалізовані.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи початок роботи нової сесії ВР.

Тест для влади

«Певною мірою заплановані реформи – медична, освітня, пенсійна, судова та парламентська, а також реалізація процесу приватизації, питання реінтеграції Донбасу – стануть своєрідним тестом для влади на спроможність збирати хоча б ситуативні коаліції», – констатував він.

На його думку, нова сесія навряд чи ознаменується тим, що всі ключові питання будуть ухвалені й вирішені.

«Скоріш за все, можуть бути успішні голосування за освітню реформу, судову, парламентську. А ось шансів ухвалити в другому читанні пенсійну реформу в цього парламенту 50%. Ще меншою є ймовірність зібрати голоси депутатів за медичну реформу», – додав Бортник.

Реформи дорожчі за гроші

Як пояснив експерт, найбільша складність у тому, що за кожною з реформ стоїть перерозподіл великих потоків.

«За пенсійною реформою стоять 50-300 мільярдів гривень щорічно, за медичною – 80 мільярдів гривень, освітньою – 30 мільярдів гривень. Ці гроші вже лежать в чиїхось кишенях, а групи всередині влади не можуть між собою домовитися, як розподілити ці потоки», – зазначив фахівець.

При цьому він припустив, що без реформ Захід не дасть нових кредитів.

10 головних тем нового політичного сезонуМи попросили Максима Кречетова розкласти по поличках, які теми будуть на порядку денному в новому політичному сезоні. Він виділив десять основних.

«Саме з цього може розпочатися повномасштабна фінансова криза, особливо з урахуванням 2019 року, на який припадає пік фінансових виплат», – уточнив він.

Складна парламентська осінь

«На парламентську осінь у влади є декілька ключових завдань. Наприклад, створити коаліцію з 250 голосів, яка стабільно зможе голосувати за потрібні реформи й рішення. Бажано, щоб до весни ця коаліція перетворилася на 300 депутатів. Потрібна буде коаліція, спроможна змінювати Конституцію, якщо президенту знадобиться створювати «план Б» в разі поганих рейтингів на виборах», – пояснив політолог.

Друге завдання влади – не допустити об'єднання опозиції, наголосив він.

Експерт зазначив, що вже є такі спроби, й вони можуть посилитися з можливим поверненням Саакашвілі.

«Третє завдання – переформатувати уряд, перетворивши його на уряд виборів. На посади мають прийти люди, здатні ефективно задіяти адміністративно-ліберальний ресурс», – резюмував Руслан Бортник.

Дізнатися про 10 головних тем нового політичного сезону можна за посиланням.

Також раніше «Слово і Діло» дізнавалося, які політичні об'єднання осені можуть стати найнесподіванішими.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: