Вибори в Німеччині: чи чекати сюрпризів та до чого готуватися Україні

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Наразі Меркель має достатню підтримку, щоб дивитися на перспективи виборчої кампанії з оптимізмом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи виборчі перегони в Німеччині та підсумки перших дебатів, на яких перемогу здобула Ангела Меркель.

«Складно робити остаточні прогнози, тому що ситуація може ще кардинально змінитися, можливі будь-які сюрпризи. Звичайно, йдеться про зовнішнє втручання й перш за все РФ. Але є ще одна небезпека – повзуча «шредерізація» Європи, яка передбачає зміцнення лобістських російських структур у Німеччині та проведення політики в цьому стилі», – зазначив фахівець.

Експерт припустив, що РФ може не піти на жорсткі дії в цьому напрямку, але виробить іншу тактику.

«Є побоювання, що може бути не пряме втручання, а «м'яка сила». Вибори в Німеччині для Росії дуже важливі. Однозначно, вони не будуть сторонніми спостерігачами процесу», – уточнив він.

«Вам, панове, потрібні великі потрясіння, нам потрібна велика Росія» – за таким принципом діятиме РФ.

«Росії потрібна слабка Європа, з внутрішніми проблемами, суперечностями, конфліктами, що дасть можливість просувати свою політику та гнути свою лінію. В цьому ключі й будуть усі дії РФ. Щось схоже, просто в іншому форматі, було зі США. Тому багато залежить від того, як РФ діятиме протягом німецьких виборів», – пояснив експерт.

На його думку, позиції Шульца та Меркель в українсько-російського конфлікті кардинальних розбіжностей не мають, що вже непогано.

Проте, додав фахівець, імовірна перемога Меркель була б кращим варіантом з урахуванням того, що вона зайняла чітку позицію щодо Донбасу й не змінює її.

«З іншого боку, лише після формування нового парламенту почне працювати на повну силу франко-німецький та європейський мотор з українського питання. Це дасть новий імпульс Нормандському формату. Раніше нічого очікувати не варто», – проаналізував Михайло Пашков.

Нагадаємо, вибори в Німеччині відбудуться 24 вересня 2017 року. Мартін Шульц заявив про твердий намір стати наступним канцлером ФРН і пообіцяв «захопливі вибори». Своєю чергою, Ангела Меркель повідомила, що планує залишатися при владі до 2021 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: