Підвищення акцизів: чому зростуть ціни на сигарети та алкоголь

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Підвищення, які ми бачимо, пов'язані з акцизами. Це наслідок бюджетної політики, яку зараз ініціюють. Тобто завдання – наповнення бюджету за допомогою акцизів, додаткових платежів, пов'язаних із комунальними послугами, підвищення цін на транспорт тощо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи пропозицію Мінфіну щорічно підвищувати акциз на сигарети та алкоголь.

«Уряд намагається використовувати будь-які непрямі методи наповнення бюджету, за великим рахунком, через громадян. Тому це підвищення акцизів пов'язане з бажанням уряду наповнювати бюджет за допомогою таких простих механізмів. Підвищуємо акциз – виробники, населення платять більше», – зазначив Якубін.

Він зазначив, що заяви про те, що це дозволить знизити рівень куріння, не відповідають дійсності. На його переконання, громадяни просто платитимуть більше.

«Така політика пов'язана з тим, що уряд просто не має стратегічного підходу, як розвивати економіку. Натомість пропонують такі короткострокові способи наповнення бюджету без того, щоб думати, як це позначиться на гаманці людей», – додав політолог.

Експерт припустив, що виробники замислюватимуться про закриття реального виробництва, тому посилиться тіньовий ринок.

Внаслідок підвищення акцизів збільшиться тіньовий ринок. Люди все одно будуть орієнтуватися на ціну, а значить, будуть готові купувати контрафактний товар.

За його словами, підвищення акцизів пов'язане з тим, що цього активно вимагають наші європейські партнери, але й уряд не опирається.

«Цінові ножиці на такі товари в країнах ЄС скоріше на користь нашої країни. Тому процвітає контрабанда та різні типи такої економічної активності. Країни ЄС запропонували нашій владі простий спосіб, як вони вважають, боротьби з цими речами. А саме – підвищити акциз, щоб вирівняти ціну, не беручи при цьому до уваги різницю в доходах і те, що в нас що вища плата та акциз, то більше виробники приховують реальні обсяги та йдуть «у тінь», – пояснив фахівець.

На його думку, проблема ще й у тому, що в країні не вироблений механізм реального контролю на цих ринках.

Як вважає експерт, глобально виходить, що підвищення акцизів веде до збільшення доходів до бюджету, а в реальності вся сфера стає тіньовою й створюються можливості для політичної корупції.

«Проблема в тому, що в нас не думають про стратегічну політику в цій галузі, що це може бути економічною перевагою для торгівлі з країнами ЄС, а думають, як в одну мить наповнити бюджет, а за фактом – вичавити в населення кошти. Адже це непряме оподаткування для наповнення бюджету», – проаналізував Олексій Якуюін.

Нагадаємо, відсторонений голова ДФС Роман Насіров запевняв, що Кабмін найближчим часом затвердить мінімальні ціни на тютюнові вироби.

Зміни до Податкового кодексу передбачають збільшення ставок податку в 2018 році на прогнозний індекс споживчих цін – 8,1%, і додатково на 20%, а в наступні роки – на 20% до передбаченого директивою ЄС рівня 90 євро за 1 тисячу штук.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: