Запуск ракет над Чорним морем: навіщо РФ затіяла навчання в Криму

Читать на русском
Іван Якубецьвійськовий експерт

Оскільки Росія вважає ці території своїми, ба більше, на законодавчому рівні були ухвалені відповідні документи, вона може проводити на цій території будь-які навчання, що забажає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт Іван Якубець, оцінюючи інформацію про те, що під час військових навчань РФ на території окупованого Криму здійснили запуск крилатої ракети.

«Якщо ми говоримо, що Росія проводить навчання, то слід зважати на те, що вона законодавчо визнала цю територію своєю, а отже, в праві робити там усе, що забажає. Складається така ситуація, що хоча світ і не визнає анексію, але військові навчання в Криму, запуск крилатої ракети та дії на кшталт цих не протирічать документам РФ», – констатував Якубець.

Експерт уточнив, що Україні в цій ситуації залишається лише посилювати політику невизнання окупації території.

«Крім того, важливо, щоб зараз Україна провела певні процедурні моменти. До РФ варто направити ноту про те, що проводяться протиправні дії в Криму. Це речі, які потрібно робити суто з юридичної та дипломатичної точки зору. Тому що копію цих документів потрібно надсилати до ООН, міжнародних структур, які потім матимуть що пред’явити», – пояснив спеціаліст.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє в недалекому майбутньому повернути Крим УкраїніСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

На його переконання, головною метою навчань є не наступ, а демонстрація сили.

«РФ демонструє свою бойову готовність. Зокрема, до захисту кримської території вже як своєї. Це натяк Україні, західним партнерам, що Крим вона віддавати не готова», – наголосив військовий.

За його словами, важливо, щоб у цій ситуації Україна розуміла, що союзників у нас немає, а є країни, які нам співчувають.

«Росія зараз показує, що в Чорному морі крилатими ракетами вони дістануть будь-який бойовий корабель на всьому узбережжі. Така можливість у них є. Раніше в РФ були точки від 50-70 кілометрів, а зараз вони вже опрацювали нову систему, яка сягає периметру до Середземного моря», – резюмував Іван Якубець.

Раніше була названа чисельність російських військ та техніки в окупованому Криму.

Нагадаємо, три роки тому президент Петро Порошенко запевнив, що Крим у недалекому майбутньому знову буде українським. Повний список обіцянок глави держави – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: