Перезавантаження Кабміну: які посади стануть розмінною монетою та хто з міністрів піде

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог
Катерина Одарченкополіттехнолог

В експертному середовищі очікують гарячої політичної осені й прогнозують, що деякі міністри можуть позбутися своїх посад.

Оцінюючи інформацію про перезавантаження Кабміну, в коментарі «Слову і Ділу» політолог Кирило Молчанов нагадав, що вже тривалий час вакантними залишаються посади міністрів АПК, охорони здоров'я та інформполітики.

«У зв'язку з цим питання якщо не відставки, то перезавантаження уряду неминуче постане цієї осені. Якщо буде якийсь політичний консенсус з приводу того, що одна з фракцій може повернутися до коаліції, щоб вона була більш стійкою та ефективною, то ці вакантні крісла стануть просто розмінною монетою», – зазначив Молчанов.

Експерт додав, що до цього списку можна додати посади керівників ДФС та НБУ.

Поле для торгів досить широке. Скоріш за все, не відразу, але восени ми побачимо кадрові зміни. В зоні ризику також і Володимир Омелян.

Політолог прогнозує, що першочерговими будуть питання пенсійної реформи, реформу охорони здоров'я та закону про реінтеграцію Донбасу.

«Не виключено, що кадрові перестановки йтимуть в одному пакеті, щоб таким чином зібрати голоси», – уточнив він.

На його думку, однією з найбільш імовірних виглядає відставка очільника Мінінфраструктури Омеляна.

10 головних тем нового політичного сезонуМи попросили Максима Кречетова розкласти по поличках, які теми будуть на порядку денному в новому політичному сезоні. Він виділив десять основних.

«У нього складні відносини з НФ, загострення було й із прем'єром», – аргументував Молчанов.

Політтехнолог Катерина Одарченко погодилася, що питання відставки Омеляна обговорюють давно, але зазначила, що якби його хотіли звільнити, то зробили б це вже давно.

«Були питання і щодо УЗ, і конфлікт із Вадатурським, і інші, але всі вони радше медійні, аніж реальні. Якби президенту й більшості потрібно було посунути Омеляна, то умови для цього були давно. УЗ вже під Мінекономіки, робота триває. Омеляна має труднощі з гравцями свого відомства, але це не маркер для його відставки. Д того ж на Ryanair він заробив позитивний імідж. Коли прем'єр не пускав Омеляна у відрядження, своє слово говорив президент», – розповіла Одарченко.

Експерт уточнила, що кадрові перестановки не виключені, але ймовірність розпуску парламенту та перевиборів – близько 5%.

Президента зараз має вплив на КС, і він може визнати, що коаліції не існує, щоб запустити виборчий процес. Але для цього в Порошенка мають бути вагомі причини. Наприклад, конфлікт з Аваковим чи відсутність голосів у питаннях Мінських угод.

Резюмуючи, вона додала, що поки серйозних конфліктів, пов'язаних із розподілом впливу, не видно.

Нагадаємо, дізнатися про 10 головних тем нового політичного сезону можна за посиланням.

Раніше аналітики порталу з'ясували, що рядовий офіційно працевлаштований українець витрачає на утримання парламенту 72 гривні на рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: