Росія приховала від ООН свої справжні витрати на армію

Читать на русском
Росія повідомила в ООН, що за 2016 рік витратила 2,1 трлн рублів, що, за даними видання, на 83 відсотки нижче за витрати бюджету.

Росія більш ніж на половину занизила дані про свої військові витрати за 2016 рік.

Про це повідомляє РБК, передає «Слово і Діло».

Так, Росія повідомила в ООН, що за 2016 рік витратила 2,1 трлн рублів. За даними видання, це на 83% (1,7 трлн рублів) нижче за витрати бюджету в розділі «Національна оборона»: останні склали майже 3,8 трлн руб. у 2016 році.

Стандарт ООН передбачає, що країни звітують про видатки на утримання свого військового складу, на операції та технічне обслуговування, закупівлю та створення озброєнь, дослідження й розробки.

Застосовуючи стандарт ООН, завідувач лабораторії військової економіки Інституту Гайдара РФ Василь Зацепін розрахував, що сумарні військові витрати російського бюджету в 2016 році склали 4,93 трлн руб., або 5,7% ВВП.

Таким чином, відомості, представлені Росією в UNODA, можуть бути занижені більш ніж удвічі порівняно з тими, які мали б надати за стандартом ООН. Як пояснило виданню джерело, знайоме з розподілом федерального бюджету, такий розрив пояснюється закритою (секретною) частиною бюджету.

За даними Інституту Гайдара, в 2016 році 21,7% всіх витрат федерального бюджету проходило за закритими статтями.

Зазначимо, наступного тижня в ЄС пройде обговорення продовження санкцій проти 153 фізичних осіб та компаній через агресію Росії проти України.

Канцлерка ФРН Ангела Меркель підтвердила прихильність виконання Мінських домовленостей щодо України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: