Безробіття в Україні та робота в Європі: як впливає безвіз на зайнятість населення

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Дійсно, спостерігається помірне зменшення безробіття, але розраховувати на швидкі зрушення не варто. Тим паче зростання економіки йде не за напрямком того, що має довгострокові перспективи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи цьогорічний рівень безробіття та зайнятість населення порівняно з минулорічними показниками.

«Економіка України залишається застарілою за своєю структурою, а пожвавлення на окремих секторах економіки не матиме довгострокових наслідків. Є поліпшення у галузях машинобудування та металургії, але без інвестицій розраховувати на кардинальне вирішення питання безробіття в Україні не варто», – зазначив Сіденко.

Експерт уточнив, що на ситуацію із зайнятістю населення матиме вплив безвізовий режим.

«З одного боку, безвіз розрахований на короткострокове перебування до 90 днів без права працевлаштування. Проте неформально деякі країни поблажливо ставляться до цього, зокрема Угорщина. Вони не вживають заходів до громадян, які приїжджають на заробітки», – додав спеціаліст.

За його словами, вже з’являються тривожні сигнали, Україна може втратити людський ресурс.

«Спостерігається масовий від’їзд молоді, яка, можливо, поки їде на навчання за кордон, але потім мало хто повертається. Ми маємо позитивний досвід, коли наші громадяни працювали в Індії, Китаї, а потім поверталися до України, приносили із собою капітал, що слугувало розвитку певних технологічних секторів, але не враховуємо, що ці країни мають програми, щоб залучати фахівців назад. З боку України не видно жодних рухів у такому напрямку. Україна втрачає основний ресурс – людський», – пояснив Сіденко.

Економіст наголосив, що Україна входить до так званої четвертої промислової революції, що кардинально змінюватиме структуру економіки.

«Одні галузі занепадатимуть, а інші, що втілюють новітні технології, навпаки – стрімко розвиватимуться. Високоосвічений кваліфікований людський ресурс, якщо він залишиться в Україні, відіграватиме основну роль», – проаналізував Володимир Сіденко.

За даними Держстату, рівень безробіття потроху скорочується, а в липні 2017 року в Держслужбі зайнятості було зареєстровано 319,9 тисячі безробітних. Середній розмір допомоги на одного безробітного в липні становив 2 тисячі 40 гривень.

Своєю чергою, віце-прем'єр-міністр Павло Розенко ще взимку запевнив що зростання безробіття в Україні не буде. Всі його обіцянки можна подивитися за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: