У Facebook Порошенка виявили 1,5 тисячі ботів

Читать на русском
В рамках дослідження визначили три групи ботів «президента»: негативні, позитивні і нейтральні.

Боти написали кожен шостий коментар на сторінці президента України Петра Порошенка в соцмережі.

До такого висновку прийшли експерти інтернет-ресурсу Voxukraine і компанії TheRespo, проаналізувавши один з найчисленніших акаунтів країни, передає «Слово і Діло».

Так, наприклад, фраза на сторінці президента «Вітаю з Днем незалежності України! Бажаю миру і єдності. Слава Україні!» набрала більше 500 коментарів, майже 1,4 тис. репостів та 10 тис. лайків. При цьому, 21% коментарів під повідомленням, а це 111 шт., було залишено саме ботами.

Як підрахували експерти, за час президентства Порошенко (з червня 2014 по травень 2017 року) понад 79 тис. унікальних Facebook-користувачів написали хоча б один коментар на його офіційній сторінці, зробивши в сукупності близько 176 тис. повідомлень. Дослідження показали, що 98% коментаторів (або 77,5 тис.) - це реальні люди.

Однак інші - 2% акаунтів, або 1,5 тис. ботів - були значно більш продуктивними. Вони залишили близько 15% від усіх повідомлень, а це 26 тис. коментарів.

«Тобто кожен шостий коментар під постами президента залишений ботами», - пише Voxukraine.

В рамках дослідження визначили три групи ботів «президента»: негативні, позитивні і нейтральні.

До негативних віднесли ботів, які агрегують переважно або виключно емоціями «злість» або «смуток». Таких 29%. Їм найбільше «сподобалися» повідомлення Порошенко про звільнення Романа Сущенко, про транш із США та альбом, присвячений MH-17.

Для «позитивних ботів» характерна емоція всіх комментів «радість». Таких ботів 27%. Вони більше залишили коментарів під привітанням Порошенка з Днем народження його дружини, Марини. Там з 680 коментарів, і кожен десятий залишений ботами. Багато позитивних ботів також набрав пост, в якому Порошенко висловлює співчуття і скорботу через загибель чоловіка Тетяни Чорновіл. На третьому місці пост, в якому Порошенко розповідає про бесіду з Меркель щода агресії РФ на Донбасі.

Нейтральні боти приблизно однаково використовували в своїх коментарях на сторінці Порошенко негативні і позитивні емоції. Таких ботів виявилося 44%.

Нагадаємо, бот - це акаунт в соц-мережі, який залишає коментарі, для подальшого певного впливу на точку зору реальних користувачів.

Нагадаємо, раніше з Facebook видалили фото кримчан в одязі кольорів українського прапора.

А 23 серпня в Facebook стався масштабний збій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: