СБУ затримала кількох проросійських пропагандистів у соцмережах у 9 областях

Читать на русском
Проросійських пропагандистів затримали в Київській, Львівській, Черкаській, Хмельницькій, Харківській, Чернігівській, Івано-Франківській, Дніпропетровській та Сумській областях.

Співробітники Служби безпеки України протягом серпня припинили діяльність декількох адміністраторів, які підтримували антиукраїнські спільноти в соцмережах «ВКонтакте» та «Одноклассники».

Про це повідомляє прес-центр СБУ, передає «Слово і Діло».

«Правоохоронці встановили та затримали проросійських пропагандистів у Київській, Львівській, Черкаській, Хмельницькій, Харківській, Чернігівській, Івано-Франківській, Дніпропетровській та Сумській областях», – йдеться в повідомленні.

Довбенко пообіцяв реформувати СБУСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

За даними оперативників, мешканець міста Ватутіне на Черкащині поширював на власних сторінках у соцмережах антиукраїнські матеріали. Пропагандиста затримали на Київському залізничному вокзалі, коли він повертався з Москви з чергового інструктажу.

У столиці так званий прес-секретар та активний учасник антиукраїнської сепаратистської організації створив низку ресурсів у соцмережах, які використовував для закликів до захоплення державної влади, поширення антиукраїнських матеріалів, підтримки військової агресії РФ проти України, просування ідей створення так званої «Новоросії», інформують в СБУ.

Адміністратор із Хмельниччини за вказівками координаторів із Росії поширював через підконтрольні ресурси матеріали з публічними закликами до зміни меж території та державного кордону України, антиконституційного усунення чинної влади, виправдовував агресію РФ і злочинні дії терористичних формувань в ОРДЛО. В одній із груп він розмістив фото загиблих та поранених учасників АТО з цинічними коментарями.

На Львівщині за завданням російських кураторів антиукраїнський пропагандист створив розгалужену мережу веб-ресурсів та спільнот у соціальних мережах – понад два десятки сторінок. На них чоловік розміщував заклики до захоплення державної влади та поширював антиукраїнські матеріали на підтримку військової агресії РФ проти нашої країни.

Оперативники СБУ задокументували, що агітатори, яких фінансували куратори з російських спецслужб, отримали завдання активізувати антиукраїнську пропаганду саме напередодні Дня Незалежності. Основним завданням кремлівських інформаційних найманців було створення картинки несприйняття центральної влади в декількох регіонах країни. Зловмисники за вказівкою російських кураторів, зокрема, публікували заклики до повалення конституційного ладу, державної влади та порушення територіальної цілісності країни.

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів справ співробітники спецслужби вилучили комп’ютерну техніку та мобільні пристрої з доказами отримання завдань від російських кураторів та розміщення антиукраїнських матеріалів.

За виявленими фактами відкрито низку кримінальних проваджень. Триває досудове слідство.

Загалом протягом 2014-2017 років СБУ зареєстровала сімдесят два кримінальних провадження. Також було ухвалено понад шістдесят вироків особам, які здійснювали антиукраїнську пропаганду в російських соцмережах «ВКонтакте» та «Одноклассники». Оперативники спецслужби також припинили функціонування сімнадцяти інтернет-спільнот фейкових «псевдонародних республік» у різних регіонах України.

Раніше СБУ виявила схованку бойовиків із боєприпасами та вибухівкою в розташованому поруч із лінією розмежування селищі Гранітне.

Також зазначимо, за інцидент із появою в Броварах напередодні Дня Незалежності карти України без Криму та Донбасу взялася прокуратура: ведеться розслідування за статтею про сепаратизм.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: