Як зростав у ціні продуктовий кошик українця

Читать на русском

Порівняно із січнем 2013 року, станом на початок року 2017-го вартість набору основних продуктів в Україні зросла на 115%. Протягом року харчі продовжували рости в ціні і станом на серпень зростання ціни склало вже 126%. При цьому варто зазначити, що частка вартості продуктового кошика відносно середньої зарплати залишилася майже незмінною: в січні 2013 року вона становила 15%, а в січні 2017-го – 16%.

Як втрачала у вазі каструля борщу в українців з 2014 рокуОднієї й тієї ж суми грошей, за які в 2014 році можна було зварити повну каструлю борщу, в 2017 вистачить лише на півкаструлі.

При цьому варто відзначити, що мова йде про розрахунок на одну людину лише найнеобхіднішого мінімуму продуктів. Сюди традиційно входять: два види хліба (разом 8,4 кг), макаронні вироби (0,3 кг), борошно (0,8 кг), рис (0,2 кг), пшоняна (0,1 кг), гречана (0,2 кг) й вівсяна (0,1 кг) крупи, картопля (8 кг), капуста (2 кг), огірки (2,1 кг), морква (0,7 кг), буряк (0,7 кг), цибуля (0,8 кг), яблука (5 кг), цукор (2 кг), соняшникова олія (600 г), яловичина (1,3 кг), свинина (0,7 кг) і м’ясо птиці (1,2 кг), сало (0,2 кг), ковбасні вироби (0,7 кг), свіжа риба (0,6 кг), молоко (5 л), вершкове масло (0,4 кг), сир твердий (0,3 кг), сир м’який (0,8 кг), сметана (400 г) і яйця (18 штук). Все це – норми споживання, затверджені в листопаді минулого року Кабінетом міністрів України.

Таким чином, якщо приблизно на один і той самий мінімальний набір продуктів на початку 2013 року українець витрачав 454 грн, то нині – 1026 грн. При цьому тоді середня заробітна плата складала 3 тис. грн, то сьогодні – 7,36 тис. грн.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало про те, що, в порівнянні з жителями Німеччини українці в середньому споживають менше м’яса, молочної продукції та фруктів. Також портал розповідав, як політики виконують обіцянки з утримання цін на продукти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: