Удар у відповідь США по силах Асада і союз проти Тегерана: як приборкати Іран руками саудитів

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт

За всіма акціями і діями Асада стоять ляльководи з Кремля. РФ намагається розтягнути США у військо-політичному відношенні якомога ширше і створити багато «гарячих точок» для Америки. Відповідно вони їх і створюють.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт, історик Ігор Лосєв, оцінюючи інформацію про те, що армія Асада почала наступ на базу США, і загострення сирійської кризи.

Трамп проти Асада

«США нічого не залишається, окрім як рано чи пізно дійти висновку – домовитися з Москвою неможливо. Вони все одно дестабілізуватимуть ситуацію, як тільки зможуть. Очевидно, після наступу на авіабазу можлива відповідь – для авіації США не становить великої проблеми знищити сирійські війська, які наступають на американську базу», - констатував військовий.

«США мають авіаносні з’єднання, в тому числі в Середземному морі. Два-три десятки сучасних бойових літаків – і вся так звана сирійська армія зупиниться або буде знищена взагалі», - додав він.

Експерт підкреслив, що сирійська армія неспівставна за потужністю з американською у повітряній сфері.

Погрози Ірану

«Підбурює ситуацію Іран своїми погрозами щодо виходу з ядерної угоди. Але це не більше ніж погрози. Якщо США застосують абсолютні санкції проти Ірану – це буде остання крапля, а Іран вже й так на межі», - зауважив він.

На його переконання, є різні можливості впокорити Іран.

Сирія врешті-решт змусить Путіна показати своє справжнє обличчя слабакаГолова правління фонду «Майдан закордонних справ» оцінив російсько-американські відносини у зв'язку із загостренням сирійської кризи.

«Є можливості чергового сплеску повстанського руху іранських курдів на Заході Ірану. Є проблеми в так званому Іранському Азербайджані. В Ірані азербайджанців живе удвічі більше, ніж в Азербайджані. Носії тюркської культури не почуваються органічно в Ірані, тому можливості впливу на Іран є. Не варто вважати, що Іран такий невразливий», - вважає Лосєв.

Релігія як зброя

За його словами, надзвичайно вагомий важіль тиску в даній ситуації має Саудівська Аравія.

«Саудівська Аравія може взагалі відлучити від ісламу іранських мусульман. Це буде надзвичайний удар. Саудівська Аравія – країна, на території якої знаходяться найбільші мусульманські святині – Мекка й Медіна. Вони можуть це використовувати. Тим більше суніти, а Саудівська Аравія – центр світового сунітства, взагалі вважають шиїтів – основну частину населення Ірану – єретиками і неповноцінними мусульманами», - пояснює історик.

Експерт зауважив, що для мусульманських країн це цілком прийнятний важіль тиску, тим більше, що стосунки між Саудівською Аравією і Іраном дуже напружені.

«Звинувачення у тероризмі на адресу Ірану з боку саудитів були та є. Захоплювали мечеті, були колізії. Вони нікуди не зникли», - резюмував Ігор Лосєв.

Нагадаємо, США і Саудівська Аравія уклали союз і військову угоду на $110 млрд. Планується, що пакет озброєнь протягом найближчого десятиліття може зрости до $300 млрд.

У Вашингтоні переконані, що Іран хоче взяти весь світ в заручники, і вважають його основним спонсором тероризму.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: