Забороні всупереч: чому хочуть легалізувати гральний бізнес і які ризики для суспільства

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Причина заборони гральних автоматів криється, перш за все, у тому, що гральний бізнес дуже затягує населення. Ускладнює ситуацію надто нав’язлива реклама.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Палій, оцінюючи інформацію про те, що Мінфін збирає нараду для обговорення можливості легалізації гральних автоматів в Україні.

«З одного боку, актуалізація питання легалізації грального бізнесу пов’язана з надходженнями до бюджету і його наповненням. Наскільки це виправдано і скільки можна отримати – відкрите питання. Проте зрозуміло, що кожна копійка – уже в плюс. З іншого боку, гральний бізнес дуже затягує населення. Ризик у тому, що для багатьох це дійшло до межі й перетворюється на хворобу. Однак заборона не означає, що цього явища не існує. Хто хоче, знаходить, де і як грати, навіть зараз», - говорить Палій.

На його погляд, враховуючи поточну ситуацію, легалізація грального бізнесу можлива, але за певних умов.

«Перш за все, варто передбачити, що гральні автомати не можуть бути розташовані ближче ніж 30 кілометрів від шкіл і дитячих закладів. По-друге, гральні автомати, казино не мають бути в центрі й мати яскраві вивіски. Це повинно бути максимально усунуте від людських очей», - міркує він.

Якщо вже легалізувати гральні автомати, то це має бути абсолютно без реклами, наголосив він.

«Кращий спосіб заробити гроші на лотереї – це організувати лотерею. Очевидно, якби це не був прибутковий бізнес – ним би ніхто не займався, не йшов на ризики, але, з іншого боку, потрібно думати про психологічне і моральне здоров’я населення», - проаналізував Олександр Палій.

Нагадаємо, ще три роки тому в українському МВС наполягали на забороні грального бізнесу.

Більш того, глава МВС обіцяв протягом 10 днів ліквідувати всі гральні заклади в Україні, проте так і не зміг впоратися з озвученим завданням. Всі обіцянки Арсена Авакова доступні за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: