Перевірки виплат і «соціальні паразити»: основні проблеми при нарахуванні субсидій для безробітних

Читать на русском
Галина Третьяковаголова Інституту громадянських свобод

Безробітні можуть отримувати субсидії в разі, якщо вони не мають інших джерел для існування. Це головний принцип. Питання в тому, як перевірити, що у людини немає інших доходів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт з питань пенсійної системи Галина Третьякова, оцінюючи інформацію про те, що субсидії безробітним українцям будуть розраховуватися на базі двох прожиткових мінімумів.

«Субсидії мають отримувати тільки ті, в кого немає засобів для існування або ці джерела менші за 3100 грн, прожитковий мінімум для працездатної особи. Незалежно від того, на яку цифру спиратися, – 3100 чи 200 тисяч гривень, якщо у людини немає джерел для існування, держава зобов’язана підтримувати таку особу субсидіями», - констатувала Третьякова.

Спеціаліст уточнила: якщо виявиться, що особа приховала факт наявності інших засобів для існування, то щодо неї мають бути застосовані штрафні санкції і впродовж наступних років субсидію отримати буде неможливо.

«Перевіркою джерел і доходів мають займатися соціальні працівники. Така практика поширена в будь-якій країні. Але проблема, що цивілізовані країни на додачу до цього проводять верифікацію, в «чотири ока» перевіряють, роблять вибірковий контроль, застосовують санкції до чиновників, які використовують свою позицію, щоб комусь із «тунеядців» нараховувати виплату», - пояснює експерт.

Вона уточнила, що ідеальної системи немає, але має бути створена система, коли державні кошти будуть витрачатися більш ефективно.

На її переконання, для цього варто переносити ухвалення рішень з рівня Києва на територіальні громади.

«Всередині у громадах людям більш зрозуміло, хто «паразитує» і хто що отримує. Ми маємо всіма механізмами відсоток таких людей зменшувати. Сьогодні з усіх отримувачів субсидій щонайменше 50% - отримують виплати, маючи інші джерела доходів», - додала Третьякова.

«Мають бути створені цивілізовані правила гри. Нехай буде 10% помилок, але людина, яка не має джерел, яка опинилася в складних обставинах, – лише вона має бути захищена», - резюмувала Галина Третьякова.

Відзначимо, віце-прем'єр-міністр Павло Розенко запевнив, що зростання безробіття в Україні не буде.

Раніше повідомлялося, що в Україні спостерігається скорочення офіційного безробіття.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: