Віртуальна валюта в Україні: чи надійний Bitcoin та як він впливає на гривню

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Якщо визнати, що біткоіни та інші криптовалюти – це не товар, а певна валюта, яка може існувати лише в Інтернеті, тоді виникає питання законності використання її як засобу платежу в Україні.

Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив економіст Борис Кушнірук, передає «Слово і Діло».

«Якщо ж ми говоримо про ризики для України та її фінансової системи, то використання будь-яких сурогатів грошей для здійснення платежів, по-перше, підриває монополію держави на емісію коштів, по-друге, послаблює національну валюту», - констатував Кушнірук.

Експерт уточнив, що міцність будь-якої валюти визначається співвідношенням первинних емітованих грошей - монетарної бази і товарної маси, оборот якої обслуговують ці гроші.

«Використання криптовалют в розрахунках за товари та послуги автоматично зменшує на той самий обсяг їх обслуговування національною валютою», - пояснив він.

Анонімна процедура розрахунків криптовалютою сама по собі створює загрозу використання її для фінансування незаконних операцій.

«Аргумент, що, мовляв, звичайні гроші теж можуть бути використані для фінансування незаконних операцій, не зовсім коректний, тому що держави встановлюють доволі жорсткі обмеження використання готівкових коштів. Як приклад обмежується обсяг готівки, який може бути використаний для розрахунків в межах країни, та встановлюється процедура їх вивизення за кордон. Крім того, особа має задекларувати таке вивезення», - пояснює економст.

Як зауважив спеціаліст, у випадку з безготівковими розрахунками в усьому світі теж існують жорсткі правила для них, і заборона анонімності, наголосив він - одне з ключових правил.

Все, що потрібно знати про біткоіни«Слово і Діло» вирішило скласти інфографіку про біткоіни, розібравшись що це таке і як отримати цю валюту.

Щодо надійності криптовалюти як джерела для зберігання експерт акцентував на штучністі цієї валюти.

«Зміна їх вартості по відношенню до звичайних валют має настільки суттєві коливання, що це не можна сприймати у вигляді норми для звичайних грошей. Тобто в цьому випадку - це певна віртуальна одиниця, за якою не має матеріальних цінностей. Відповідь на питання, чому та чи інша криптовалюта коштує стільки по відношенню, наприклад, до доларів США, не має об’єктивного обґрунтування. Все базується на нічим не підкріплений довірі, характерній тій, що існує, коли люди купували акції АТ «МММ», - резюмував Борис Кушнірук.

Детальніше про те, що таке біткоін і як на цьому заробити, аналітики порталу розповіли в матеріалі «Все, що потрібно знати про біткоіни».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: