У НБУ розповіли про статус біткойна в Україні

Читать на русском
У Національному банку розповіли, що у криптовалюта Bitcoin немає правового статусу в Україні, але питання про нього обговорюється.

У Національному банку розповіли, що у криптовалюта Bitcoin немає правового статусу в Україні, але питання про нього обговорюється.

Про це розповів заступник голови НБУ Олег Чурій, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Bitcoin зараз не має певного правового статусу в Україні. Визначення такого статусу ускладнюється відсутністю консолідованого підходу до класифікації Bitcoin і регулювання угод з ним в світі», – зазначив він.

При цьому Чурій зазначив, що в деяких країнах операції з Bincoin дозволені, а сама криптовалюта розглядається як товар або інвестиційний актив і підпорядковується податковомузаконодавству, а в низці країн його визнають розрахункою валютою.

Все, що потрібно знати про біткоіни«Слово і Діло» вирішило скласти інфографіку про біткоіни, розібравшись що це таке і як отримати цю валюту.

«Наприклад, законодавство ЄС зараз класифікує Bitcoin як «цифрове представлення вартості, яка не підтверджено центральним банком або державним органом і не прив'язане до юридично встановленим валютним курсам і яке може використовуватися як засіб обміну для покупки товарів і послуг, їх передачі та зберігання, і може набуватися в електронному вигляді. При цьому обмін традиційними валютами на одиницю Bitcoin звільняється від сплати податку на додану вартість», – уточнив Чурій.

У свою чергу в Китаї криптовалюта вважається віртуальним товаром і її продаж обкладається ПДВ. Подібний принцип використовується і в Японії, де Bitcoin вважається цінністю, подібної до активів.

У Канаді і Австралії транзакції з Bitcoin вважаються бартером, а сам він вважається власністю (в Австралії) або нематеріальним активом.

«Таким чином, в різних країнах Bitcoin класифікують по-різному – як віртуальну валюту, грошовий сурогат, нематеріальну цінність, віртуальний товар тощо. Зі свого боку, Національний банк України поки офіційно не підтримує жодне з наведених визначень», – додав Чурій.

При цьому заступник голови НБУ зазначив, що ведуться переговори з Мінфіном, ГФС, Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку, Держслужбою фінмоніторингу і Нацкомісією з держрегулювання в сфері ринків фінпослуг для вироблення спільної позиції щодо правового статусу криптовалюти і його регулювання.

«За участю зазначених державних установ це питання буде розглядатися на найближчому засіданні Ради з фінансової стабільності, яке планується провести до кінця серпня», – підкреслив Чурій.

Нагадаємо, в кінці липня ціна Bitcoin знову зросла після падіння: за два дні криптовалюта подорожчала майже на 20%.

У травні Bitcoin оновив рекорд вартості, його ціна перевищила 2,5 тисячі доларів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: