Консервація бідності та деіндустріалізація: як працює МЕРТ і чому Україна перетворюється на сировинний придаток

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

Перед Україною стоять складні економічні завдання, але в країні немає державного органу, який би ними займався. МЕРТ теж не стало такою структурою. Закладена ніби ідея ультралібералізму, яка насправді не має жодного відношення до лібералізму, не передбачає свободи для всіх, а лише для обраних. Тому результат невтішний.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Юрій Буздуган, оцінюючи діяльність Мінекономрозвитку України.

Деіндустріалізація

«25 років тому Україну порівнювали з Німеччиною, Англією, Францією за індустріальним потенціалом. Основою цього потенціалу були 8,5 тисяч промислових корпорацій. Сьогодні залишилося менше тисячі», - констатував Буздуган.

МЕРТ – головне міністерство, яке відповідає за деіндустріалізацію, але взагалі не переймається проблемами індустрії.

«Україна видобуває уран. Є три шахти. Урановим шахтам не продовжують ліцензію на видобування і переробку урану. При тому, що всі за, – прем’єр, Кабмін – три місяці ліцензії немає. Через цей папірець уранові шахти і комбінат стоять. Остання причина – не зібралася потрібна комісія. Тим часом високотехнологічне виробництво зупинене», - наводить приклад спеціаліст.

Занепад галузей промисловості

«Україна 1991 року виробляла хімічної продукції майже на 12 млрд радянських рублів. У 2016-му ми отримали цей показник у 3 млрд доларів. Тобто виробництво впало приблизно в чотири рази. На поточний момент вольовим рішенням узагалі фактично зупиняють всі хімічні комбінати України. А проти Одеського припортового заводу ведеться політика, спрямована на його закриття», - зауважив він.

За його словами, така ж катастрофічна ситуація у вугільній і металургійній промисловості.

«Уран і вугілля – два енергоносії, які є в Україні, але фактично відбувається знищення галузей», - підкреслив економіст.

Україна як сировинний придаток

«Позаминулого року ми виробили близько 60 млн зернових, і дві третини, 40 млн, продали за кордон. Найнижчим рівнем економіки є аграрна, трохи вищий рівень – торгівельна, потім – індустрія першого покоління, малий і середній бізнес. Далі індустрія другого покоління – промислові корпорації. У світі домінує індустрія третього покоління. Політика останніх 25 років в Україні більше спрямована на знищення індустріального потенціалу», - каже експерт.

Україна стає аграрно-індустріальною державою. Раніше всі знали, що треба йти від аграрного до індустріального розвитку. Тепер заявляють: найбільше щастя для України – стати аграрною державою. Це свідома політика.

Консервація бідності

Експерт наголосив: одна з головних проблем полягає в тому, що порушено баланс споживання, а заходи для виправлення ситуації майже відсутні.

Банкір, депутат, міністр. Як виконує обіцянки Степан Кубів?Як працює міністр економічного розвитку і віце-прем'єр Степан Кубів? «Слово і Діло» вивчило обіцянки чиновника і те, як він їх виконує.

«Мова про частку зарплат у ВВП. Щоб нормально працювала країна, на зарплати й пенсії треба віддавати 60-70% ВВП. Інакше відбувається затоварювання. Людина не має грошей купувати продукцію. Сьогодні в Україні частка зарплат у структурі ВВП – у два-три рази більше, аніж має бути при нинішньому рівні виробництва», - констатував Буздуган.

«Найяскравіший приклад – сільське господарство: гарні врожаї, але навіть їх вже не так купують», - додав він.

«Тотальний розпродаж»: чим займається МЕРТ

«Кілька років тому нас попередили про головне завдання – провести наймасштабнішу і амбітну приватизацію. Критерій є лише один. Образно кажучи, існує в народі прислів’я «навчи дурня Господу молитися...», а продовження всі знають. Програма приватизації слідує саме такій позиції», - говорить спеціаліст.

Як уточнив експерт, наразі за економічною структурою найбільш близька до нашої структури Франція.

У Франції державна власність складає 40%. У США, одній з найбільш ліберальних країн світу, держвласність складає 20%. В Україні – 12%. І в цей момент ми реалізуємо масштабну і амбітну програму приватизації, після якої підприємства не виживають.

«Приватизовані підприємства, грубо кажучи, відправляються на брухт. У нас не та приватизація, яка призводить до підвищення продуктивності підприємства. Хто зміг відібрати – зробив це, отримав максимум з активів, і на тому все», - додав він.

«МЕРТ не виконує своїх головних функцій, а тим часом Україну свідомо перетворюють на сировинний придаток», - резюмував Юрій Буздуган.

«Слово і Діло» зафіксувало 61 обіцянку міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва, більшість з яких, 28, – виконано. Загальний показник рівня його відповідальності – 46%.

Детальніше про діяльність МЕРТ – у матеріалі порталу «Банкір, депутат, міністр. Як виконує обіцянки Степан Кубів?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: