«Захід-2017»: Чорне море заблокували кораблі НАТО, а для РФ рухатися в напрямку України смерті подібно

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Зараз для Росії рухатися в напрямку України – смерті подібно, а рівень санкцій може дійти до відключення РФ від системи SWIFT. Тому говорити про загрози прямого вторгнення не варто.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов, оцінюючи побоювання українського Генштабу у зв'язку з військовими навчаннями «Захід-2017» і загрозу наступу РФ в напрямку Придністров'я і Криму.

Ризики вторгнення та можливі напрямки

«Україна перетворилася на передовий рубіж протистояння Росії і НАТО. Тепер в цьому ключі потрібно розвивати обороноздатність країни. При цьому робити наголос на тому, що ми партнери з НАТО, і вимагати максимального рівня підтримки, військово-технічної допомоги та допомоги у вигляді озброєння для ЗСУ», - констатував Олег Жданов.

Військовий уточнив, що для цього потрібна політична воля керівництва.

Україні варто було б жорстко поставити питання – якщо ми передовий рубіж, а НАТО наша мета, то нам потрібна допомога у зміцненні обороноздатності.

На його погляд, щодо наступу РФ, то у напрямку Придністров'я бойові дії практично виключені.

«Придністров'я – це анклав, який існує тільки за рахунок транзиту. Там 3 тисячі російських військовослужбовців. Це неповна бригада, а з урахуванням того, що різний рід військ, це досить маленький контингент. Якщо ми перекриваємо транзит – угруповання зникає. Запасів і палива там максимум на місяць. Говорити про те, що РФ з цього боку серйозно загрожує, не варто», - пояснює експерт.

Він уточнив, що можлива диверсійно-розвідувальна діяльність, але, на його переконання, ми самі це дозволяємо.

«Крим також не варто розглядати. Наприклад, варто згадати Першу світову і Перекоп. Скільки сил і засобів, які зусилля знадобилися для його взяття? Ціна питання прориву для РФ буде дуже високою. Навряд чи Росія зважиться на такий крок», - каже фахівець.

Сила протидії

На його думку, про нашу безпеку більше піклуються американські партнери, ніж сама Україна.

Присутність дев'яти кораблів НАТО в Чорному морі фактично заблокувало його, а російський чорноморський флот нічого не зможе зробити.

«Там в основному всі кораблі бойового управління і розвідки. Кожен крок РФ в акваторії Чорного моря – під жорстким контролем НАТО і США», - підкреслив він.

Військовий фахівець додав, що також заблокована Балтика. «Там стоять есмінці з «Томагавками» і кораблі бойового управління. У Прибалтиці зосереджене ударне угруповання, особливо авіаційне крило, яке складається з норвезької та французької авіації, яке одним махом дістане до Москви», - міркує експерт.

Холодна війна. Версія 2.0

Військовий нагадав, що на противагу навчанням «Захід-2017» НАТО організовує навчання на Львівському полігоні.

«2,5 тисячі військовослужбовців НАТО з 14 країн, шість бойових літаків, 10 бойових вертольотів – і це все буде літати, рухатися і стріляти уздовж наших північних кордонів», - уточнив він.

На його погляд, система балансування працює на повну силу.

«Так, ми в стадії «Холодна війна. Версія 2.0». Так, Україна – передовий рубіж протистояння НАТО і РФ. Україна стала на бік Заходу, і рухатися потрібно в цьому напрямку. Небезпека тепер буде існувати завжди. Тому потрібно реформувати армію, оснащувати і комплектувати її. Тільки тоді ми будемо спокійні, коли армія зможе вирішувати будь-які бойові завдання без сторонньої підтримки», - проаналізував ситуацію Олег Жданов.

Раніше голова Держприкордонслужби Петро Цигикал заявив про посилення північного кордону України.

У НАТО «Захід-2017» назвали можливим «троянським конем» Росії. Військові навчання заплановані на осінь.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: