«Захід-2017»: у Генштабі розповіли, звідки ще слід чекати військової загрози РФ

Читать на русском
У Генштабі попереджають, що військова загроза РФ стосовно України можлива не лише з боку Білорусі, де за місяць почнуться навчання Захід-2017.
Фото з відкритих джерел

Масштабні білорусько-російські навчання «Захід-2017», що за місяць відбудуться в Білорусі, є не єдиною зовнішньою загрозою безпеці України.

Міноборони розглядає кілька стратегічних напрямків, за якими можна чекати військового наступу РФ, і, крім території Білорусі, йдеться також про Придністров’я і Крим, заявив речник Генштабу Міноборони Владислав Селезньов, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Радіо Свобода».

«Генеральний штаб розглядає декілька стратегічних напрямків, з яких можемо очікувати загроз. Район проведення АТО – лише один з них. Ми володіємо інформацією про наявні сили та засоби, які є в Росії в напрямку Придністров’я, і готові протидіяти її зазіханням з цього регіону. Також пам’ятаємо про загрозу з півдня – мова йде про угруповання окупаційних російських військ, які перебувають на території тимчасово окупованого Криму», – заявив він.

При цьому журналіст Анрій Цаплієнко, який нещодавно написав про спостереження за масштабним переміщенням сил і техніки ЗС Росії нібито у зв’язку з навчаннями «Захід-2017», але насправді – в бік України, нагадує, що у серпні 2008-го російські війська таким самим чином, під прикриттям військових навчань, захопили Південну Осетію та Абхазію, нині ж під загрозою – південні регіони України.

У той же час, на його думку, достатнього ресурсу для наступу на Україну російські війська не мають, проте наступ може бути продиктований бажанням Володимира Путіна залишитись при владі, що він зможе забезпечити собі перемогою в Україні.

«Не треба скидати з рахунків такий сценарій, як влаштування якихось заворушень в Херсонській, Миколаївській, частині Запорізької областей, введення «зелених чоловічків» для захисту від умовного бандитизму. Це території, які вважаються нашими житницями, з точки зору продовольчої безпеки вони є дуже важливими. Таким чином можна тиснути на Київ для підписання нового міждержавного договору», – зазначив Цаплієнко, говорячи про ще один імовірний сценарій.

Нагадаємо, раніше начальник Генштабу Віктор Муженко розповів про угруповання ЗС Росії, що розгортаються в Білорусі. А голова Держприкордонслужби Петро Цигикал заявив про посилення північного кордону України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: