Споживчий кошик українців: чому дорожчають харчі і що буде з цінами восени

Борис Кушнірукекономічний експерт

Основна причина підвищення цін на харчі криється в тому, що всі наші основні сировинні галузі, а це металургія, аграрний сектор, вугілля, газ, – орієнтуються на ціни зовнішніх ринків.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, оцінюючи заяву НБУ про те, що зростання рівня інфляції призвело до подорожчання продуктів харчування.

«Слід розуміти, що ми орієнтуємось на зовнішні ринки. Жоден аграрій не продаватиме свою продукцію дешевше, аніж він може продати на експорт. Таким чином, ціна на внутрішньому ринку дорівнюватиме експортній. Це вже стало фактично стандартною нормою. Наші внутрішні ціни на сировинні товари повністю прив’язані до цін, які є на зовнішніх ринках», - пояснює Кушнірук.

Економіст нагадав, що наприкінці минулого року така тенденція яскраво відобразилась у зростанні цін на нафту.

В Україні зросли ціни на «борщовий набір»Стрімке зростання цін на овочі борщового набору продовжилося - до кінця місяця пісний борщ подорожчав ще на 30,8%.

«Тоді стрибнули всі ціни на сировинні товари, в тому числі й на аграрну продукцію. В результаті у нас почалося зростання цін на молочну продукцію, м’ясні вироби тощо. Все це зав’язано на ситуацію на зовнішніх ринках», - каже спеціаліст.

Експерт підкреслив, що за тієї структури економіки, яка склалася в Україні, згадані тенденції вкореняться.

«Коли продукти харчування у споживчому кошику громадян займають 10-15%, то зростання цін не так відчувається, але коли цей показник сягає 50% чи більше, за даними Держстату, то логічно, що зростання цін на окрему продукцію дуже відчувається», - зауважив він.

За прогнозами економіста, різкого стрибка цін восени не передбачається.

«Враховуючи, що по переважній частині продукції влітку зростання цін переважно зупинилося, то суттєвого підвищення надалі не очікується. Це можливо ближче до Нового року, але це вже класично для нас. Це проблема залежності сировинних галузей української економіки від зовнішніх ринків і дуже низького рівня доходів населення», - резюмував Борис Кушнірук.

Нагадаємо, як вважає міністр соцполітики, українці витрачають на їжу 50% від доходів через неправильну культуру харчування.

За даними Держстату, в Україні зафіксовано зростання цін на харчі. Раніше «Слово и Діло» з'ясувало, як змінилися ціни на «борщовий набір».

Як повідомляється, в АМКУ розробили новий механізм контролю за цінами на продукти харчування.


Підписуйтесь на наші аккаунти в Telegram та Facebook, щоб першими отримувати важливі новини та аналітику.


Загрузка...