Економічні передумови та наміри НБУ: чому гривня може подешевшати?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Наразі в Україні відсутні об'єктивні передумови для девальвації гривні. Ризик знецінення національної грошової одиниці закладений у «намірах уряду та Нацбанку», зафіксованих у двох документах.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, повідомляє «Слово і Діло».

«Вже понад рік в Україні відсутні суто економічні передумови для девальвації гривні. У нас більш-менш збалансований курсовий платіжний баланс, експортно-імпортний торговий баланс. З урахуванням досить великої валютної допомоги, яку отримує Україна з різних джерел, у нас є валютний баланс», – констатував Новак.

Економіст уточнив, що в літній період на користь гривні працює сезонний фактор. За його словами, національна валюта дещо зміцнилася.

Великий ризик для курсу гривні – наміри самого уряду та Національного банку України щодо подальшої девальвації.

«Ці наміри підтверджені в двох документах. Перший – це головний фінансовий документ країни, Держбюджет-2017, де передбачений курс 27,2 гривні за долар США, незважаючи на те, що зараз курс менше 26. Другий документ – так звана бюджетна резолюція, в якій уряд відкрито анонсував подальшу девальвацію до рівня щонайменше 31 гривні за долар до 2020 року», – пояснив фахівець.

Експерт припустив, що саме сценарій девальвації може бути потрібним.

Як змінювався курс гривні за останні 12 місяців?Гривня продовжує потроху відвойовувати в долара позиції, в той час як євро не перестає дорожчати. «Слово і Діло» підготувало огляд динаміки курсу валют в країні за останні 12 місяців.

«Девальвацією дуже легко вирішуються два завдання: наповнення центрального й місцевих бюджетів та задоволення апетитів наших експортерів. Це дуже легкий шлях для уряду, але це дуже складний шлях для всіх громадян України й тих українських підприємців, які не є експортерами, а таких – переважна більшість», – проаналізував ситуацію Андрій Новак.

Детальніше про те, на скільки подорожчає долар та що буде з курсом валют, – за посиланням.

Огляд динаміки курсу валют у країні протягом року – в матеріалі «Як змінювався курс гривні за останні 12 місяців?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: