НБУ попереджає: ціни можуть поповзти вгору

Читать на русском
Інфляція, за підсумками шести місяців, виявилася вищою за прогнози, але надалі очікується її зниження.

Інфляція, за підсумками шести місяців, виявилася вищою за прогнози, але надалі очікується її зниження.

У червні 2017 року показник інфляції в Україні в річному вимірі досяг піку цього року, після чого очікується його поступове зниження.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу НБУ.

«Фактичне значення загальної інфляції в червні (15,6%) було вище прогнозу Національного банку через більш різке подорожчання сирих продуктів харчування. Зростання цін на м'ясо і молоко продовжувало прискорюватися внаслідок високих світових цін і значних обсягів експорту цих продуктів. Зростання цін на овочі та фрукти також перевищувало очікування Національного банку», - йдеться в повідомленні регулятора.

За даними Нацбанку, базова інфляція в червні підвищилася до 6,8% в річному вимірі і продовжила прискорюватися в липні. Це пов'язано із вторинними ефектами від подорожчання сирих продуктів, збільшенням виробничих витрат, у тому числі, на оплату праці та зростанням цін на послуги з утримання будинків.

«У той же час, інфляцію стримувало зміцнення обмінного курсу гривні до долара США», - відзначили в НБУ.

Регулятор очікує, що в липні з високою ймовірністю буде зафіксована дефляція в місячному вимірі, яка триватиме і в серпні. Відповідно, показники інфляції в річному вимірі будуть поступово наближатися до траєкторії, яку прогнозує Нацбанк.

Але ціни все одно можуть почати рости в другому півріччі на тлі збільшення бюджетних витрат і пенсійних виплат у другому півріччі.

«Також на тлі високих поточних показників зростання цін існує ризик зміни тренда поліпшення інфляційних очікувань, що спостерігався протягом останніх двох років», - застерегли в НБУ.

Нагадаємо, в Нацбанку чекають дефляції гривні в серпні.

18 липня НБУ залишив прогноз щодо інфляції на 2017 рік без змін - 9,1%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: