Латвійським школярам заборонили складати іспити російською мовою

Читать на русском
Уряд Латвії скасував право випускників 9-х та 12-х класів вибирати російську мову при складанні іспитів.

Уряд Латвії скасував право випускників 9-х та 12-х класів вибирати російську мову при складанні іспитів.

З такою ініціативою раніше виступило Міністерство освіти.

Про це повідомляється на сайті Міністерства освіти Латвії, пише «Слово і Діло».

Зараз учні шкіл для національних меншин можуть вибрати російську мову для здачі іспитів. Починаючи з нового навчального року випускники 12-го класу вже будуть здавати іспити виключно латиською мовою, а для випускників 9-го класу зміни остаточно вступлять в силу в 2020 році.

Згідно з новими правилами, учням не можна буде відповідати на предмет російською мовою. Екзаменаційні матеріали теж не дублюватимуться іншими мовами, крім латиської. Зміни не стосуються тільки іспитів з мовних дисциплін.

У міністерстві освіти Латвії заявили, що мають намір таким чином допомогти випускникам шкіл знайти себе в обраній спеціальності на ринку праці, де вимагається володіння національною мовою на високому рівні.

«Мета проекту правил - підготовка школярів до успішної інтеграції в ринок праці та забезпечення освоєння державної мови для ефективного навчання в професійних навчальних закладах з урахуванням того, що професійна середня освіта переважно реалізується також державною мовою», - йдеться в заяві профільного міністерства.

Всього в Латвії діють 168 початкових і 108 середніх шкіл, де навчання відбувається російською мовою.

Раніше повідомлялося, що в Латвії оштрафували Ризьку Даугавгрівську середню школу за використання російської мови під час іспиту з математики.

Нагадаємо, в Латвії збираються заборонити паранджу і нікаб.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: