Горбачов закликав РФ і США «домовлятися, поки не пізно»

Читать на русском
Останній генеральний секретар ЦК КПРС і перший президент СРСР Михайло Горбачов закликав російське та американське керівництво зустрічатися й шукати компроміси

Останній генеральний секретар ЦК КПРС і перший президент СРСР Михайло Горбачов закликав російське та американське керівництво зустрічатися й шукати компроміси, «поки не пізно».

Про це він заявив у інтерв'ю Аnadolu, пише «Слово і Діло».

25 найвизначніших політиків незалежної України. Частина IПерша частина серії авторських матеріалів, присвячених 25-річчю незалежності України: головні політики, що вплинули на життя нашої країни.
  Горбачов розповів, що після 40 років холодної війни під час першої зустрічі з президентом США Рональдом Рейганом у Женеві розмова складалася із «суцільної полеміки та взаємних звинувачень». За словами політика, «твердості йому надавало й те, що в той момент світ перебував на межі ядерної війни, й ігнорувати цю ситуацію далі було не можна», йдеться в повідомленні.

«Добре, що в цей час у Радянському Союзі прийшло до влади інше покоління, яке висунуло концепцію нового мислення – зупинити накопичення зброї, проявити ініціативу в цьому питанні. В той час накопичилося дуже багато ядерної зброї, при цьому політична ситуація була вкрай напруженою. Це створювало реальну загрозу ядерного конфлікту. Не дай Бог розв'язатися війні, й ця зброя знищила б усе на землі», – згадує політик.

За його словами, це змусило всіх задуматися, але добре, що зав'язалася не надто доброзичлива розмова, в ході якої «прояснювалися позиції й відкривалися карти».

«Потрібно завжди в найскладнішій ситуації знаходити можливості для зустрічей, діалогу. Після того, як були укладені дві угоди про скорочення озброєнь, після складних переговорів стався поворот у свідомості мільйонів людей, ми вийшли на новий рівень відносин», – сказав Горбачов.

«Зараз нинішнім лідерам я б також порадив не панікувати, не лякати один одного, а зустрічатися й домовлятися, поки не пізно», – зазначив політик.

Нагадаємо, раніше Литва викликала Горбачова на допит.

Нардеп Антон Геращенко повідомив, що Горбачова внесуть до «чорного списку» СБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: