Війна з агресором: за яких умов Україна отримає американську зброю

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

На заході розуміють небезпеку російської агресії та ризики подальшого просування РФ, а це небезпека не лише для об'єднаної Європи, але й США.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи інформацію про те, що в США розробили план надання зброї Україні.

«Завжди питання надання зброї мало широкий світовий резонанс. Тим паче, якщо йдеться про летальне озброєння. В цьому питанні США дуже обережні. Малоймовірно, що Україна отримає американське озброєння на цьому етапі», – зазначив Вовк.

Однак, уточнив експерт, у разі ескалації та погіршення ситуації на Донбасі США можуть змінити свою позицію.

Тіллерсон: США ще не ухвалили рішення про надання Україні оборонної зброїСполучені Штати не виключають можливості надання Україні оборонних озброєнь, однак рішення досі не ухвалене.

«Ба більше, якщо Трамп не знайде точки дотику з Путіним, тому що поки ще йде притирання один до одного, то Америка може переглянути питання надання зброї Україні. Але, скоріш за все, Трамп і Путін подолають непорозуміння. Звичайно ж, у прийнятних рамках, особливо враховуючи, що РФ продовжує вважати себе супердержавою. Штатам доведеться з цим рахуватись, оскільки, образно кажучи, поранений ведмідь може заподіяти такої шкоди, яку доведеться розгрібати всім, а провина лежатиме на США», – наголосив фахівець.

На його переконання, саме тому на сьогодні шанси отримання летальної зброї від США практично нульові.

«Хоча не виключено, що з часом ситуація може змінитися, якщо зіграють такі чинники, як активізація РФ на Донбасі, ескалація напруженості, конфронтація США з РФ, зокрема, якщо країни не знайдуть спільну мову щодо подальшого співіснування», – проаналізував Василь Вовк.

Нагадаємо, раніше в Міноборони України повідомили, що за два роки війни саме США стали лідером із постачання озброєння в Україну. За даними відомства, загальна вартість обладнання, яке ЗСУ отримали зі США, перевищує $117,5 мільйонів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: