Комуналка по-новому: що змінить встановлення лічильників для українців

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Наразі є два закони – про облік газу, який діє вже кілька років, і новий закон про комерційний облік, що був ухвалений. Він не регулює ринок газу взагалі. Закон стосується лише теплової енергії, холодної та гарячої води.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фахівець «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, оцінюючи набуття чинності законом про обов’язкове встановлення лічильників для всіх українців з 2 серпня.

«Закон визначає обов’язок для постачальників встановити протягом року засоби обліку. Лічильники як такі не допоможуть заощаджувати, а просто показуватимуть обсяги споживання й нададуть можливість заощаджувати, якщо люди споживають менше. Фактично, платитимуть не за нормами нарахувань, а за своїм обсягом споживання», – констатував Павлюк.

Плюсом закону експерт назвав те, що визначені крайні терміни встановлення лічильників та відповідальність за порушення цих термінів.

«Закон визначає методику розподілу між загальнобудинковими лічильниками та квартирними за теплом, водою. Логічніше було б мати окремий закон про облік води, тепла й чітко розвести їх. Закон не найкращий, але він є, а це вже позитив. Тому що постачальники всіх комунальних послуг тепер просто зобов’язані надавати інформацію місцевим органам самоврядування, чого часто було взагалі неможливо домогтися», – пояснив спеціаліст.

Експерт уточнив, що на тариф це не впливатиме, але плюс у тому, що коли ми матимемо вхідний облік у всіх будинках, будуть зрозумілими втрати в мережах.

«Поки що є повний облік води та тепла на станціях, але вхідного обліку немає. Скільки зникає на шляху, точно не знає ніхто. А ці втрати закладаються до тарифу», – резюмував Святослав Павлюк.

Нагадаємо, прем'єр-міністр {embed:promise:url:39851:[Володимир Гройсман пообіцяв карати штрафними санкціями надавачів житлово-комунальних послуг за завищені рахунки в платіжках споживачів].

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: